innovatie in de zorg; Medica, subsidie Veelbelovende Zorg, ijsje voor patienten

Ziekenhuis Gelderse Vallei ontwikkelde ijslolly Frodio voor patiënten

De Frodio is bedoeld voor patiënten die beperkt mogen drinken vanwege hun aandoening. De ijslolly bevat heel weinig vocht en helpt toch tegen de dorst.

Op de afdeling Nefrologie en Cardiologie van Ziekenhuis Gelderse Vallei (ZGV) ontwikkelden de verpleegkundigen een ijslolly. Die is zo in trek, dat het ziekenhuis de productie overdroeg aan een bedrijf om aan heel Nederland te kunnen leveren.

Tegen de dorst

Er zijn nogal wat patiënten die een zogenoemde vochtbeperking hebben. Mensen met problemen aan het hart of de nieren mogen soms maar een liter vocht per dag binnen krijgen. Zeker in deze zomerse warmte is dat een uitdaging. De Frodio bevat maar 10 ml water en helpt toch het dorstgevoel te verminderen. Hij neemt het dorstgevoel voor maar liefst 15 tot 45 minuten weg. Terwijl een volle beker water van 150 ml dat maar voor tien minuten doet.

Tegen een droge mond

Ook is het mini-ijsje bedoeld voor het beschermen van de mond tegen infecties en uitdroging. De Frodio zorgt namelijk voor extra speekselproductie waardoor de patiënt geen droge mond meer heeft. Dit is een zeer gunstig voor mensen die chemotherapie ondergaan. Zo’n therapie zorgt vaak voor ontstekingen in de mond en aantasting van het slijmvlies. Dit is goed tegen te gaan met de ijslolly, die handiger te eten is dan een ijsklontje. Ook na een amandeloperatie en kaakchirurgie biedt het ijsje soelaas.

In de aanloop naar een operatie

Mensen die nuchter moeten blijven voor een operatie mogen de lolly eten, tot vijf minuten van te voren. Dat is een uitkomst met dit warme weer. Want het nuchter blijven is dan geen fijne ervaring.

Artsen in Ziekenhuis Gelderse Vallei onderzochten of deze patiënten wel een paar Frodio’s kunnen eten. Het bleek dat twee Frodio’s tot vijf minuten voor de operatie geen probleem geeft. De vochtinname is bijna verwaarloosbaar en de patiënt ervaart minder spanning en dorstgevoel in de wachttijd voor de operatie.

Een eigen productiebedrijf voor het ijsje

In juli 2018 is de productie overgedragen aan een eigen bedrijf: Frodio BV. Andere zorginstellingen hebben namelijk ook belangstelling. Op deze manier kan de productie en marketing beter ontwikkeld worden. De bedoeling is om heel Nederland te voorzien van de ijsjes.

Ook interessant

Nijmeegse PharmaCytics werkt mee aan nieuw soort antibiotica

De Arnhemse Mondmaskerfabriek is gecertificeerd en kan nu écht van start

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp