Foodvalley champions 2020; opleiding Food Aeres, The Sustainability Consortium Food NL, voeding, verspilling, blockchain Food&Businesspark

WUR werkt met wereldwijd Sustainability Consortium aan één systeem voor duurzaamheid

The Sustainability Consortium (TSC) is een wereldwijde samenwerking van bedrijven, overheden en onderzoeksinstellingen. Het consortium ontwikkelt een universeel instrument om de duurzaamheid van producten te meten. WUR doet de coördinatie samen met twee Amerikaanse universiteiten en is daarbij verantwoordelijk voor het Europese deel.

Eén systeem voor heel veel

Al vanaf het begin van het millennium is er een groeiende vraag vanuit consumenten naar duurzame producten. Tegelijkertijd zijn de verschillende duurzaamheidslabels verwarrend.

Daarom zijn winkelketens, cateraars en groothandelaren van over de hele wereld geïnteresseerd in één handig systeem. Iets waarmee ze alle duizenden producten die ze aanbieden kunnen beoordelen op duurzaamheid. Daarbij moeten de producten bekeken worden op verschillende criteria en door de hele toeleveringsketen. Het is veel efficiënter om dit gezamenlijk te doen, dan ontstaat er één standaard en hoeven de leveranciers niet verschillende checklists in te vullen.

Er zijn wereldwijd al meer dan 2500 bedrijven die werken met het TSC-systeem.

WUR implementeert TSC-systeem voor Nederlandse voedselconsumptie

Wageningen Economic Research introduceerde het systeem in Nederland. In het project Continuous Improvement of Sustainability of all agro products (CIS agro) bekeek het onderzoeksinstituut vijftien categorieën voedsel. Enkele tientallen leveranciers vulden de gestandaardiseerde vragenlijsten in voor een paar grote winkelketens en bedrijfscateraars.

Het blijkt dat deelnemende leveranciers veel hadden aan het proces. Ze kregen meer zicht op de duurzaamheid van hun producten en ook was de afstemming op de wensen van de afnemers ermee gebaat. Van vermindering van verpakkingsmateriaal, het rijden met zuiniger vrachtwagens tot het ontwikkelen van een duurzaamheidsstrategie, het werken met het TSC-systeem brengt veel teweeg.

Voortzetting van het project, wilt u meedoen?

Na deze fase gaat Wageningen Economic Research verder met dit project, met dezelfde en nieuwe bedrijven. Bent u werkzaam in de agrofood, dan kunt u hiervoor contact opnemen met de projectleiders: Koen Boone en Birgit de Vos

Over The Sustainability Consortium (TSC)

De leden van deze organisatie zijn wereldwijde multinationals, zoals Unilever, Henkel, en Walmart. Zij werken in deze opzet samen met overheidsorganisaties, zoals het Wereld Natuurfonds en World Resource Institute en kennisinstellingen, waaronder de Wageningen University & Research.

Meer over samenwerking over de regiogrenzen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp