waterrad Fort Pannerden

Fort Pannerden bouwt waterrad in Waal met WIEK II

Fort Pannerden is een vesting in de gemeente Lingewaard, die stamt uit 1869. Hij werd gebouwd op het landpuntje waar de Rijn zich splitst in Waal en Nederrijn. Het bestuur koos voor duurzame energie en kwam uit op een waterrad in de Waal om elektriciteit mee op te wekken. De realisatie gebeurt samen met Wiek II, een coöperatie die duurzame en lokale energieprojecten opzet in de regio.

Fort Pannerden geeft jaarlijks 12.000 euro uit aan elektriciteit en gas. Op de totale exploitatiekosten van meer dan 200.000 euro scheelt het heel veel als die stookkosten wegvallen. Ook heeft de organisatie de ambitie de eerste erfgoedinstelling te worden die klimaatneutraal is.

Wat er kan in de Waal

Eric Creemers, directeur van het fort: “Met financiering vanuit de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie deden we een uitgebreid onderzoekstraject. Daarbij hebben we allerlei opties onderzocht en een waterrad is eigenlijk het enige dat hier in deze historische omgeving goed past.“

Fort Pannerden

Het waterrad, dat wordt ontworpen door EQA Projects, is ouderwets en modern tegelijk. Hiervoor werd gekozen omdat een moderne waterturbine niet geschikt is voor de plek in de rivier waar het rad nu wordt aangelegd. Een turbine zou het water ervoor vertragen, en de stroom erna versnellen wat zorgt voor verplaatsing van het bodemslib. Op de drukbevaren Waal is dat geen optie. Zo kwam het fort uit op een moderne versie van het eeuwenoude waterrad. Een draaiende wiek op drijvers, die vastzit aan twee palen. Bij stijgen en zakken van de waterstand beweegt het rad mee omlaag en omhoog.

WIEK II

Fort Pannerden zocht voor de uitvoering van het idee de samenwerking op met Stichting WIEK II. Eerder organiseerde dit collectief het Windmolenpark Nijmegen-Betuwe. Hierbij investeerden burgers in windmolens en ontvangen zij nu het rendement over de elektriciteit die wordt verkocht. Het mooie is dat het ontworpen waterrad al genoeg energie oplevert voor het volledige fort, en zelfs wellicht meer. De bedoeling is dan ook de extra stroom te gaan leveren aan bewoners in de omgeving. En eventueel nog meer waterraden te plaatsen voor de bewoners.

Pim de Ridder is secretaris en projectleider van Stichting WIEK II. Hij legt uit: “Doordat we stroom kunnen leveren aan het net, hebben we financiering voor het hele project. Onze inzet is de energievoorziening van de toekomst te bouwen met de mensen van hier. Daarbij heeft het fort ons de kans gegeven om te komen praten en natuurlijk biedt het fort die mooie locatie in de Waal.”

→ Lees meer over energieprojecten in de regio met inwoners

Creemers: “Ons uitgangspunt is dat we van het gas af gaan en gratis stroom hebben. Dat geeft ons waarschijnlijk ook de mogelijkheid om ’s winters open te gaan voor het publiek. Dat is nu niet haalbaar, dan moeten we te veel stoken. Ik hoop dat het rad eind 2019 in het water ligt en werkt!”

Ook interessant

Gemeente Lingewaard: ‘Tijd om te oogsten in NEXTgarden’

Welner maakt consumenten bewuster van wat de regio aan voeding te bieden heeft

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp