webinar groeiversneller; mkg; aanvragen COL; investor readiness program; groeiversneller food; webinar reshoring; Bart Heuts Oost NL Duurzame ontwikkeling, de kracht van Gelderland en Overijssel; noodhulp start-ups; Wendy de Jong directeur Oost NL

Veel winst en investeringen voor Oost NL in 2020

Het jaar 2020 was een bewogen en uitdagend jaar, ook voor ontwikkelingsmaatschappij Oost NL. In hun jaarcijfers is daar echter niets van te merken. Het totale bedrag waarvoor aan investeringen werd uitgelokt is in grote lijnen vergelijkbaar met de jaren daarvoor. Het bedrijfsresultaat is veruit het beste ooit.

Oost NL en haar partners zorgden samen voor velen miljoenen aan investeringen in de regionale economie, zo tonen de jaarcijfers. Bijna 77,1 miljoen euro ging via het ontwikkelen van innovatieprojecten. Dat is iets meer dan in 2019 (70,9 miljoen euro) en beduidend meer dan in 2018 (40,8 miljoen euro). Samen met andere investeerders en financiers in de regionale economie van Gelderland en Overijssel werd er voor 146,7 miljoen euro aan investeringen uitgelokt. Dat bedrag ligt lager dan de afgelopen jaren. Inclusief alle fondsen onder management investeerde Oost NL voor 51,7 miljoen euro in start-ups en groeibedrijven.

Opvallend is het totale positieve bedrijfsresultaat van 26,9 miljoen euro. De afgelopen jaren schommelde dat cijfer steeds tussen een winst en een verlies van hooguit een paar miljoen. Het positieve resultaat is voor een groot deel te danken aan de succesvolle exit van HyGear, vertelt algemeen directeur Wendy de Jong. “In 2020 realiseerden wij de grootste exit uit de geschiedenis van Oost NL met de investering door de Canadese onderneming Xebec in portfoliobedrijf HyGear. HyGear gaat hiermee een nieuwe fase in van wereldwijde expansie. Met de opbrengsten kunnen wij hernieuwd investeren in kansrijke bedrijven om zo de regionale economie en werkgelegenheid in Oost-Nederland duurzaam te laten groeien.”

Uiteraard stond 2020 ook voor Oost NL vooral in het teken van corona. Het ondersteunde 110 bedrijven namens het Rijk met een Corona-OverbruggingsLening (COL). Die hadden een totale omvang van 39,6 miljoen euro. “De voortvarende uitvoering van de COL laat zien dat Oost NL ondernemerschap en zorgvuldige daadkracht heeft”, zegt Guido van Woerkom, voorzitter van de Raad van Commissarissen.

Fundamenten

We kijken terug op een jaar vol investeringen, waardevolle nieuwe vestigers en innovatieve R&D-programma’s”, zegt De Jong. “Een jaar ook waarin we volop hebben bijgedragen aan de basis voor economisch herstel. Digitalisering en verduurzaming zijn centrale thema’s bij diverse programma’s voor economisch herstel van overheden en de EU. Dit alles biedt kansen voor de ontwikkelkracht van heel Oost-Nederland.”

Ze ziet 2020 vooral als een jaar waarin fundamenten werden gelegd voor de toekomst. “Samen met onze partners stelden we de Strategische Innovatie Investeringsagenda op. De komende jaren zetten we vol in op een groene en digitale economie, met herstel en innovatie als uitgangspunten.” Ze benoemt ook de toekenning van liefst 1,35 miljard euro uit het Nationaal Groeifonds. “Daarmee zetten we stappen in groene waterstof, quantumtechnologie en Artificiële Intelligentie. Daar profiteert ook onze regio van, denk aan AI-hub Oost-Nederland, het waterstofcluster rondom Arnhem en quantum- en fotonicabedrijven. Zo creëren we een voedingsbodem van innovatiekracht en ondernemerschap, waar heel Nederland en daarbuiten de vruchten van kan plukken.”

Meer over Oost NL

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp