vanlokaalvoorlokaal assortiment

Vanlokaalvoorlokaal, unieke Wijchense korte keten voor groente en fruit

Vanaf april dit jaar kunnen instellingen in de regio rondom Wijchen hun groenten, fruit en zuivel inkopen via de website van Vanlokaalvoorlokaal. Boeren en kwekers uit de regio leveren aan het distributiepunt Van Eldijk. Deze verwerkt de producten en dan gaat het direct naar ziekenhuis, verpleeghuis, school of bedrijf. Wat maakt deze korteketenaanpak zo bijzonder?

Een regio met landschapvariatie, koopkracht en logistiek

Radboud Vorage is coördinator bij Greenport Arnhem-Nijmegen, een organisatie die het initiatief mede mogelijk maakte. Hij legt uit waarom juist deze regio mogelijkheden biedt voor de korteketenaanpak: “Voor tuinbouw is dit een heel rijk gebied. De diversiteit in het landschap rond Arnhem en Nijmegen staat garant voor een gevarieerd aanbod van producten. Van kleigronden aan de rivier tot zandgronden en de heuvels van Groesbeek, waar zelfs wijn vandaan komt. En waar waterkers wordt geteeld op bronwater, uniek in Nederland.“ 

Tenslotte is er in en rond Nijmegen een stevige afzetmarkt vlakbij. Deze drie factoren komen mooi samen in Vanlokaalvoorlokaal.

 Een kweker kan niet een los kistje champignons gaan afleveren met de auto, dat komt hij niet uit met de kosten.

 Distributiecentrum met ervaring maakt de korte keten mogelijk

Tonny van Eldijk doet al 35 jaar in groente en fruit en de groothandel voor de horeca. Hij vertelt over het belang van deze ervaring voor Vanlokaalvoorlokaal: “Groente en fruit zijn de meeste complexe producten die er zijn, alles hangt af van weerinvloeden en daarmee van goede of mindere oogsten. Daarmee varieert het aanbod en de houdbaarheid. Daar hebben we ervaring in. Daarnaast is het volume belangrijk voor een opzet als Vanlokaalvoorlokaal. Een kweker kan niet één kistje champignons leveren met de auto, dat is te duur.” 

Voor deze korteketenaanpak kunnen instellingen bestellen op de website Vanlokaalvoorlokaal en die levert uitsluitend lokale producten, binnen een straal van vijftig kilometer gemaakt. Van Eldijk: “De planning is belangrijk, we rijden ’s morgen bestellingen uit naar de  horeca en dan halen we ’s middags de producten op bij de telers. Door deze aanpak hebben we dus ook geen lege terugritten meer. Daarom is het zo belangrijk dat we al een distributiecentrum zijn, we kunnen het mooi in onze bedrijfsvoering inpassen.”

Doordat de lijnen met de producenten zo kort zijn, veilingen en groothandel worden overgeslagen, kom je toch uit op een concurrerende prijs. Maar voor Van Eldijk is het belangrijkste de gezondheidswinst: “In groenten en fruit vervallen de vitamines per dag dat je ze bewaart. De korte lijntjes zijn ook echt gezondere lijntjes. Ik geloof daar in en ik heb vertrouwen dat we gaan groeien!” 

vanlokaalvoorlokaal logo

Diverzio

Het initiatief komt mede voort uit het programma Gezonde Korte Ketens van Diverzio. Deze organisatie biedt een reeks masterclasses voor ondernemers in agrifood. Ze leren hierin hoe ze een rendabele lokale of regionale afzet tot stand kunnen brengen.
Ook pitchen de telers en kwekers in de laatste bijeenkomst hun product voor een publiek van potentiële klanten, zoals de inkopers van grote instellingen. Vanlokaalvoorlokaal won met grote meerderheid zo’n pitch.

Meer over korte ketens

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp