Rijnlijn Trolley 2.0

Trolley 2.0 blijkt voordeligste variant voor Rijnlijn

De Trolley 2.0 is de voordeligste variant voor uitvoering van de Rijnlijn, de nieuwe snelle busverbinding tussen Arnhem en Ede via Wageningen Campus.

Dit blijkt uit een onderzoek in opdracht van de provincie Gelderland en de gemeente Arnhem. Trolley 2.0 bussen laden zich tijdens het rijden op aan de bovenleiding en slaan hun rem-energie op als elektriciteit. Vervolgens kunnen zij tientallen kilometers zonder bovenleiding afleggen.

Lees hier meer over de Trolley 2.0.

Voordelen

In het onderzoek, dat werd uitgevoerd door adviesbureau Beekman Bildung en de HAN, werden vijf elektrische varianten meegenomen: gewone batterijbussen die op de remise moeten worden opgeladen, met en zonder extra laadpunten onderweg en Trolley 2.0-bussen, eventueel in combinatie met extra laadpunten onderweg.

De Trolley 2.0 blijkt het meest voordelig. Zo vragen Trolley 2.0-bussen, in tegenstelling tot elektrische bussen, geen extra laadtijd. Ook is het vervangen van de batterijpakketten in een Trolley 2.0-bus beduidend voordeliger dan in een elektrische bus. Daarnaast is er tot Oosterbeek al bovenleiding aanwezig, maar ook mét het aanleggen van extra bovenleiding blijft de Trolley 2.0 het voordeligst voor dit traject.

Enthousiasme

Gedeputeerde Jan van der Meer van de provincie Gelderland is enthousiast over de inzet van de Trolley 2.0-bus. “Mooi om te zien dat dit icoon in een innovatieve variant een voordelige bus is, die zowel schoon is én niet lang hoeft te laden! We nemen dit alternatief mee in het vervolgonderzoek voor hoogwaardig openbaar vervoer in de regio Arnhem en Nijmegen.” Ook wethouder mobiliteit Roeland van der Zee is verheugd met de uitkomst. “In Arnhem weten wij al jaren: trolleybussen zijn de toekomst. Schoon, stil en nu ook nog eens voordelig. Met deze trolleys komt dat schone en stille vervoer ook binnen bereik van een groot gebied om Arnhem heen.”

“Schoon, stil en nu ook nog eens voordelig.”

Aanbestedingen

Voor de aanbestedingen wordt geen techniek voorgeschreven. Momenteel laat de provincie middels een vergelijkend onderzoek naar elektrische bussen, waterstofbussen en Trolley 2.0 uitzoeken wat de mogelijkheden zijn van zero-emissie voertuigen. De rapportages die worden opgeleverd worden meegegeven aan de inschrijvende vervoerders.

Meer over de Rijnlijn

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp