voedingstuinbouw coronacrisis; noodpakket agrarische sector; Humphrey's en NEXTgarden Ingredient Farm; Start-ups Gelderland; Jaarverslag 2017 Humphrey’s Next Kitchen, regio leren kennen, klimaatneutrale tuinbouwgebied, tijd om te oogsten

Samenwerking past bij NEXTGarden

Aan het begin van het nieuwe jaar kijken we met bestuurders, ondernemers en wetenschappers terug op 2017 en vooruit naar 2018. Met wethouder Theo Peren zoomen we in op de gemeente Lingewaard.

“Wij zijn geen Arnhem. Wij zijn geen Nijmegen. Dat is soms frustrerend als het gaat om nieuwe ontwikkelingen. Die gaan regelmatig aan onze neus voorbij. Maar gelukkig is het soms ook precies andersom en werken we samen met omliggende gemeenten. Bijvoorbeeld als het gaat NEXTgarden, hét ontwikkelingsgebied voor tuinbouw.

Succesvolle ondernemers, kennisinstellingen en overheid werken hier samen aan concrete initiatieven die de hele productieketen slimmer, rendabeler en duurzamer maken. Midden in onze gemeente en in samenwerking met de provincie en Greenport Arnhem-Nijmegen. Daar ben ik trots op.

Tuinbouw speelt een heel belangrijke rol in Lingewaard. In 2017 zijn er mooie stappen gezet op voedselgebied; in het bijzonder met waterlinzen die boordevol eiwit zitten. Op dit moment worden waterlinzen vooral gebruikt als diervoer. Maar onze tuinders onderzochten samen met de universiteit in Wageningen of waterlinzen ook toegepast kunnen worden in vegetarische producten voor mensen. In 2017 is voor de doorontwikkeling een mooie subsidie binnengehaald, waarmee tuinders hun productie kunnen opschalen.

Samenwerking met universiteiten en hogescholen past helemaal bij NEXTgarden. We willen experimenteren om de tuinbouw door te ontwikkelen. Of het nou gaat om het telen van waterlinzen en pepers of het gebruik van LED-verlichting. De ingang naar kennisinstellingen is voor ons gemakkelijker geworden door de komst van The Economic Board. Daar verdienen ze de credits voor. En naast die netwerkfunctie hebben ze ons geholpen bij de subsidieaanvraag voor waterlinzen. Dit helpt ons om zaken concreet van de grond te krijgen. De samenwerking in de regio, daar heb ik ook in 2018 hoge verwachtingen van.”

Hotspot NEXTgarden

NEXTgarden is een hotspot in de regio Arnhem – Nijmegen, met Wageningen en draagt het stempel ‘supported by The Economic Board’. De ambities van NEXTgarden zijn om het eerste energieneutrale tuinbouwgebied van Europa te worden en toonaangevend producent van alternatieve gewassen te zijn.

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp