The Economic Board-event 2017: een etalage vol cross-overs en groeipotentieel

Hotel van der Valk in Duiven was de plaats waar het gebeurde op 5 oktober: het tweede jaarlijkse The Economic Board-event. Ruim tweehonderd genodigden kwamen door weer en wind om te horen, zien en bespreken wat onze regio zo bijzonder maakt.

Na een prachtig optreden van de band YXC, dat een cadeautje was van ArtEZ Arnhem, begon het hoofdprogramma met dagvoorzitter Rens de Jong (RTL Z en BNR) die de zaal meenam op een energieke tour door de regio.

Directeur Sigrid Helbig trapte af met het voorstel om Nederland weer gróót te maken, groter dan de Randstad. Ook andere regio’s – en zeker Arnhem en Nijmegen met Wageningen – hebben hun specialisaties en dragen veel bij aan de landelijke economie. Laten we Nederland opvatten als één metropole area, we wonen tenslotte allemaal vlak bij Amsterdam!

In een vlog zetten ondernemersverenigingen en valley’s hun favorieten in de etalage, van World Food Centre tot Huismerk Energie tot NEXTgarden.

Joris Knoben, hoogleraar bedrijfseconomie aan de Radboud Universiteit, presenteerde de nieuwste economische barometer, waarin blijkt dat het ondernemersvertrouwen in de regio opvallend hoog is.

Dit beeld werd mooi geïllustreerd door de gedreven sprekers die volgden en die stuk voor stuk onze regio aanwezen als kandidaat voor hele grote economische ontwikkelingen.

Zayna Khayat, innovation sherpa in chief bij REshape Centre Radboudumc, ziet Nijmegen als Europese hub voor klinisch testen en valideren van medische innovaties, waardoor start-ups sneller de markt op kunnen. Het gezondheidscluster rond het Radboudumc is namelijk een krachtig ecosysteem en “…it takes a village to build an industry.”

Rombout Swanborn en Wiebrand Kout zijn Arnhemse ondernemers in de energie die keihard aan het werk zijn om opslag van elektriciteit beter en goedkoper te maken. Als het aan hen ligt wordt dit Nederlandse product de wereldstandaard.

Arjan Jongkees, hoofd productontwikkeling van KraftHeinz maakt duidelijk hoe belangrijk netwerken is, het uitwisselen van kennis en ideeën is niet alleen goedkoper en efficiënter, het maakt ook dat je komt tot iets groters. Hij pleit voor de inzet van een connector zoals The Economic Board.

Isabela Granic is professor behavioural science aan de Radboud Universiteit en zet VR-games in om kinderen met angststoornissen en depressies te behandelen. Ze staat op het punt deze game-software grootschalig op de markt te brengen.

Michiel Scheffer, gedeputeerde van de provincie Gelderland reikte als lid van The Economic Board een ticket uit voor de handelsreis naar China die hij in november gaat leiden. De winnaar werd Jacqueline Baar, directeur van Biomygreen. Dit vijf jaar oude bedrijf uit Velp ontwikkelt biologische bemesting en gecoate zaden, waardoor kunstmest en pesticiden steeds meer overbodig worden.

Ten slotte werden er drie Parel-awards uitgereikt door Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van The Economic Board. De winnaars zijn Slim Opgewekt, Stichting Diverzio en Sportcentrum Papendal, drie idealistische initiatiefnemers met een landelijke impact.

Tijdens de netwerkborrel kon je de hotspots in Food, Health en Energy nog eens op je gemak bekijken in de Virtual Reality Cinema, waar onze VR-video It takes keen eye draaide.  

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp