The Economic Board 2020 in woord en beeld

2020 is anders verlopen dan we van tevoren hadden verwacht. Wat er voor 2021 op de planning staat? The Economic Board-directeur Sigrid Helbig heeft grote verwachtingen. Begin 2021 kijken we samen met onze civic entrepreneurs en belangrijkste projecten naar de gebeurtenissen in 2020 en de ambities voor 2021. Voor nu willen we nog even met jullie terugkijken op een aantal hoogtepunten van 2020.

Parel-award

Hoewel iets minder groots opgezet dan normaal, werd ook in 2020 twee keer deze uitgereikt. Royal Eijkelkamp en Thirona werden bekroond tot Parel van de regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen. Royal Eijkelkamp verzamelt data over de aarde met behulp van bodem- en wateronderzoek. Deze data wordt gebruikt bij diverse maatschappelijke thema’s, zoals voedselzekerheid, vervuiling en natuur- en waterontwikkeling.

Thirona maakt met behulp van Artificial Intelligence (AI) gebruiksvriendelijke producten waarmee medische beelden geanalyseerd kunnen worden, zoals röntgenfoto’s en CT-scans. Hiermee kunnen bijvoorbeeld COPD- en tuberculosepatiënten snel gescreend worden, zodat ze beter en sneller geholpen kunnen worden. Bij de uitbraak van COVID-19 ontwikkelde Thirona twee AI-oplossingen, zowel voor de CT-scan als röntgenfoto’s, om longfoto’s van coronapatiënten te beoordelen. Het bedrijf stelde de software gratis ter beschikking.

Nieuwe plannen

In 2020 publiceerde The Economic Board een nieuw Strategisch PlanZien Investeren, doet investeren.  De positieve evaluatie van de eerste drie levensjaren van The Economic Board, die werd afgerond in april 2019, vormde de opmaat voor vernieuwing van de regionale triplehelix-samenwerking. The Economic Board en de Stuurgroep Investeringsagenda zijn in het najaar van 2019 samengesmolten in The Economic Board 3.0. In het Strategisch Plan 2020 – 2025 borduren we voort op de in 2016 vastgestelde missie van The Economic Board:

In 2025 is de regio Arnhem – Nijmegen, met Wageningen the place to be op het gebied van Food, Health en Energy.

Begin augustus 2020 publiceerde The Economic Board het Tactisch Plan ‘Clustervorming: werk en waarde maken!’. Dit Tactisch Plan vormt de (operationale) schakel tussen het Strategisch Plan 2020 – 2025 van The Economic Board (TEB) Triple Helix 3.0. ‘Zien investeren, doet investeren’ en de concrete projecten op de Investeringsagenda.

COVID-19

De uitbraak van het virus COVID-19 heeft wereldwijd een grote impact achtergelaten en doet dat nog steeds. In de week van 30 maart publiceerde The Economic Board de eerste Regionale Monitor De impact van corona op de economie van de regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen. De monitor verscheen vervolgens vier keer.

Lifeport WebinarTV bestond uit een reeks van vier live uitzendingen, waarin twee van onze boardleden met elkaar in gesprek gaan over de maatschappelijke en economische vraagstukken die de coronacrisis met zich meebrengt. Wat betekent de anderhalvemetereconomie? Wat stellen de bestuurders van grote bedrijven, overheden en kennisinstellingen uit onze regio zich daarbij voor?

Best gelezen artikelen

1. Corona: hier kun je als ondernemer uit de regio Arnhem – Nijmegen – Ede/Wageningen terecht voor ondersteuning

Het coronavirus houdt Nederland inmiddels al lange tijd in zijn greep. In dit artikel bundelen wij de genomen maatregelen voor ondernemers. Wilt u meer weten over de impact van de coronacrisis op de regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen? Op onze coronapagina bundelen wij nieuwsberichten, webinars, steunmogelijkheden en meer.

2. Synthon Biopharmaceuticals blijft ambitieus onder nieuwe naam Byondis

Het Nijmeegse Synthon Biopharmaceuticals B.V. heeft een nieuwe naam: Byondis. Dat deel van de in 2012 opgesplitste geneesmiddelenproducent Synthon ontwikkelt innovatieve geneesmiddelen voor patiënten met zware vormen van kanker en auto-immuunziekten. Onder de nieuwe naam blijft het bedrijf werken aan meerdere doelstellingen, waaronder de ontwikkeling van een medicijn tegen lokaal gevorderde of uitgezaaide borstkanker.

3. Oost-Nederlandse regio’s slaan handen ineen op gebied van AI

The Economic Board van de regio Arnhem – Nijmegen, met Wageningen, Twente Board en Oost NL slaan de handen ineen voor een Artificial Intelligence-strategie voor het landsdeel Oost-Nederland. Artificial Intelligence (AI) wordt bepalend voor onze toekomstige welvaart en welzijn. Lifeport (het innovatienetwerk van de regio Arnhem – Nijmegen, met Wageningen) en Twente hebben al een ambitieuze agenda op het gebied van AI. Met deze bundeling van krachten kan Oost-Nederland een substantiële bijdrage leveren aan de Artificial Intelligence-strategie van Nederland. Ook zorgt het voor een sterke nationale en internationale positie, biedt het kansen om in Europa fondsen te werven en ontsluit het beter kennis voor het bedrijfsleven, zodat (Oost-)Nederland haar concurrentiepositie vergroot.

4. POP HUB als ideaal presentatieplatform voor lokale innovaties

In september opent de eerste Nederlandse POP HUB zijn deuren in Nijmegen. De ‘museumwinkel 2.0’ is voor (startende) ondernemers en gevestigde namen uit het bedrijfsleven het ideale platform om hun lokaal geproduceerde innovaties onder de aandacht te brengen van een doelgroep die ze normaal niet of minder snel bereiken: het ‘gewone’ publiek.

5. Goedkeuring voor Uitvoeringsprogramma Circulaire Economie

De Provinciale Staten van de provincie Gelderland hebben woensdag 11 november 2020 groen licht gegeven voor het Uitvoeringsprogramma Circulaire Economie 2021-2023. Er komt nu zeven miljoen euro beschikbaar voor de uitvoering van in totaal 25 projecten.

Meer over The Economic Board

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp