Stichting Diverzio Duurzaam en gezond aan tafel

Parel-update: hoe is het nu met… stichting Diverzio?

Stichting Diverzio helpt zorgorganisaties om lekker, gezond en duurzaam eten en drinken beschikbaar te maken voor hun cliënten. Dat doen ze onder andere met het programma Duurzaam en Gezond aan Tafel en door matchmaking met AgriFood-ondernemers uit dezelfde regio. In 2017 won de stichting de Parel-award vanwege deze unieke cross-over tussen agrifood en gezondheidszorg. “Het maakt het mogelijk dat er op grote schaal vers, gezond eten beschikbaar is voor kwetsbare mensen”, aldus directeur Koen Nouws Keij.

We hebben niet stil gezeten de afgelopen tijd. Sinds de start in 2011 hebben er ongeveer 115 zorgorganisaties meegedaan aan het programma ‘Duurzaam en Gezond aan Tafel’, waarvan twintig in Gelderland.” Deelnemers worden in dit programma begeleid in de vorm van masterclasses en coaching. Daarnaast ontvangen ze cursusmateriaal en veel praktische tips. Een online dashboard maakt de voortgang, klanttevredenheid, verspilling en kosten inzichtelijk. De resultaten liegen er niet om.

Daling van verspilling

Nouws Keij is trots: “De maaltijdtevredenheid is gemiddeld hoger dan een acht. Mensen vinden het eten lekkerder. Daardoor eten ze beter en dit draagt weer bij aan hun gezondheid. Verder zien we dat de verspilling is gedaald van veertig procent naar onder de twintig procent. Dit laatste zorgt voor een aanzienlijke kostenbesparing van zo’n vijf miljoen euro bij de deelnemende zorgorganisaties.”

Het verminderen van de verspilling komt met name omdat zorgorganisaties processen stroomlijnen en slimmer inkopen. Twintig tot dertig procent wordt inmiddels duurzaam ingekocht middels fairtrade, biologische en/of regionaal geproduceerde producten. “Ook leren we deelnemers te kijken naar hun cliënten en behoeften. Iemand van 85 eet immers andere dingen dan iemand van 30.”

93 matches tussen boeren en zorginstellingen

Het programma Gezonde Korte Ketens is in het leven geroepen om agrifood-ondernemers, die aan zorginstellingen willen leveren, op weg te helpen. “De meeste ondernemers richten zich op de wereldmarkt. Daar is prijs heel belangrijk, terwijl een ziekenhuis of een verpleeghuis gezondheid en kwaliteit belangrijker vinden.”

Tijdens de masterclasses leerden ruim veertig deelnemers hoe ze zich daarop kunnen richten. Ongeveer dertig daarvan laten hun aanbod veel meer aansluiten op de vragen vanuit de zorg. Zij kunnen nu verder opschalen. “En of je nu snel wil doorpakken of het rustig wil opbouwen, elke ondernemer kan het op zijn eigen tempo doen.” Ook speelt de stichting een rol om boeren en zorginstellingen uit de regio aan elkaar te verbinden. Inmiddels zijn er 93 matches gerealiseerd. “Door deze regionale samenwerking is de keten korter, de boer krijg een goede prijs en de cliënt eet lekkerder. Een mooi voorbeeld hiervan is vanlokaalvoorlokaal.”

8

gemiddelde maaltijdtevredenheid

20

procent minder voedselverspilling

93

matches tussen boeren en zorginstellingen

Delegatie uit Noorwegen

Volgens Nouws Keij heeft de Parel-award Diverzio geholpen het verhaal van de stichting te vertellen. Dankzij de goede PR en middelen, zoals filmpjes, hebben ze veel bekendheid gekregen. Ook de Rabobank in Arnhem, Maas & Waal, Oost Betuwe en Rijk van Nijmegen hebben brede steun gegeven wat heeft gezorgd voor een behoorlijke versnelling. “Dat heeft het mede mogelijk gemaakt om datgene, wat we hier in de proeftuin realiseren, landelijk te gaan doen. We zijn nu met beide programma’s bezig in Brabant en vanuit andere regio’s is er ook interesse om zorgmaaltijden te verbeteren. Binnenkort komt er zelfs een delegatie uit Noorwegen van het ministerie van Volksgezondheid en Landbouw die van onze kennis en ervaring willen leren.”

Naast de verbreding ontwikkelt stichting Diverzio ook nieuwe dingen. Er komt een online platform waarop zorgorganisaties en agrifood-ondernemers elkaar kunnen vinden om zaken te doen. En zorgorganisaties die dezelfde problematiek of interesses hebben kunnen hier kennis en ervaring uitwisselen. “Deelnemers kunnen zelf doorpakken op de thema’s die ze interessant vinden. Denk bijvoorbeeld aan voeding voor bepaalde doelgroepen, zoals mensen met dementie of Parkinson. Organisaties met dezelfde interesses leren elkaar op dit gebied kennen en zo ontstaat er een community.”

Eten en drinken voor ontmoeting en verbinding

Stichting Diverzio wil groter groeien. Doel voor dit jaar is in Gelderland het aantal zorgorganisaties te verdubbelen van twintig naar veertig en honderd agrifood-ondernemers te laten deelnemen. Dat vraagt ook iets van de organisatie zelf. “We werkten veel met vrijwilligers, maar hebben nu een vast team van ongeveer twaalf medewerkers. Samen zorgen we dat er zowel in de fysieke als in de digitale omgeving veel gebeurt.”

Het team helpt met vragen van zorgorganisaties en agrariërs over bijvoorbeeld transport en marketing. Deze ondersteuning van deelnemers is belangrijk voor de continuïteit. “En daar gaat het om”, zegt Koen. “Het is belangrijk dat er op grote schaal vers, gezond eten beschikbaar is voor kwetsbare mensen. Maar het kan nog veel meer opleveren. Vers en gezond eten kun je ook aanbieden aan mensen uit de omgeving van je zorgorganisatie. Zo zorgt eten en drinken voor ontmoeting en verbinding.”

Over de Parel-award

De afgelopen jaren heeft The Economic Board de Parel-award uitgereikt aan bijzondere organisaties en projecten uit de regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen. De Parel-award is een erkenning voor organisaties die zich onderscheiden door interessante innovaties of juist door hun beproefde bedrijfsprocessen op het gebied van Food, Health en Energy en de cross-overs hiertussen.

Parel aanmelden?

Heeft u een echte Parel in uw netwerk? Meld u de organisatie dan aan om kans te maken op een van onze Parel-awards. Hoe dat moet, leest u hier.

Parel aanmelden

Bekijk al onze parels

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp