subsidieprogramma op oost

Europese subsidieprogramma voor innovatie in duurzaamheid

Bedrijven die een innovatief idee hebben voor schone energie en CO2-reductie, kunnen aanspraak maken op subsidie van het Europese subsidieprogramma OP Oost (Operationeel Programma Oost). OP Oost valt onder het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

De subsidies van OP Oost die worden verleend, bedragen per aanvraag minimaal 350 duizend en maximaal 2 miljoen euro. De subsidie kan worden aangevraagd door twee of meer onafhankelijke samenwerkende organisaties. Minimaal één daarvan moet uit Gelderland of Overijssel afkomstig zijn. De initiatieven kunnen te maken hebben met bijvoorbeeld energiebesparing, het hergebruik van grondstoffen of met manieren om natuurlijke energiebronnen aan te spreken.

Zonder de subsidie was het ons niet gelukt het product in productie te nemen.

Poedercoaten

Momenteel maken vijf bedrijven uit Gelderland en Overijssel gezamenlijk gebruik van OP Oost met het project LEAP. Zij werken samen aan een nieuwe technologie om hout en kunststof op lagere temperaturen te poedercoaten zodat er daarvoor minder energie nodig is.

Zonnepanelen

Een bedrijf dat in het verleden flink profiteerde van de subsidie is Coolback Company uit Arnhem. Anderhalf jaar geleden kreeg het, samen met het bedrijf KIWA Technology uit Apeldoorn, 350.000 euro aan subsidie van OP Oost om onderzoek te kunnen doen naar materialen voor zonnepanelen. “Dat bedrag hielp ons over een dood punt heen”, zegt algemeen directeur Simon Meijer nu.

Coolback Company heeft een manier gevonden om zonnepanelen te koelen en daarmee de levensduur en opbrengt te vergroten, zonder dat er stroom of water nodig is, of dat de panelen duurder worden. Het doet dat door middel van een speciaal ontwikkelde achterwand: een Coolback.

Meijer had met zijn bedrijf zonder subsidie niet gestaan waar hij nu staat. “De subsidie zorgde er namelijk ook nog eens voor dat andere bedrijven ook durfden te investeren. Met het bedrag dat we in totaal binnenhaalden konden we het principe testen. In die fase heb je iets nodig om je over het het punt heen te trekken waarop je nog geen inkomsten hebt, maar wel moet investeren in onderzoek. Nu, anderhalf jaar later, zijn we klaar om het in productie te nemen. Zonder de subsidie was dat niet gelukt.”

Wie meer wil weten of een aanvraag wil doen, kan contact opnemen met OP Oost.

Ook interessant

Vijf interessante programma’s en subsidiemogelijkheden (derde kwartaal 2021)

Vijf interessante mogelijkheden voor financiering en en subsidie (tweede kwartaal 2021)

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp