Rapport ICE; Geert Ritsema; Bereikbaarheid, duurzaam vervoer

Start nieuwe treinverbinding Düsseldorf-Arnhem

Met een speciale treinrit vierde Abellio Rail NRW vandaag de uitbreiding van de lijn RE 19 in het Nederrijn netwerk. Veel gasten waren aanwezig toen de trein vanaf Duisburg Hauptbahnhof begon aan de eerste grensoverschrijdende reis naar Arnhem en feestelijk werd gedoopt na aankomst op het station van bestemming. Sinds 6 april rijdt de lijn RE 19, die sinds de start in december 2016 eerst alleen reed tussen Düsseldorf en Emmerich, in het uitgebreide Nederrijn netwerk ook naar Zevenaar en Arnhem. Abellio rijdt in opdracht van de provincie Gelderland en het Verkehrsverbund Rhein-Ruhr (VRR).

Grensoverschrijdende spoorlijn

Martin Husmann, CEO van de VRR, benadrukte het bijzondere belang van de uitbreiding van het net: “De nieuwe grensoverschrijdende regionale spoorlijn verbindt meer dan twee miljoen mensen in Gelderland met de meer dan 17 miljoen inwoners van Noordrijn-Westfalen. De inwoners van beide regio’s hebben daardoor duidelijk comfortabelere vervoersmogelijkheden voor woon-werkverkeer en om door te reizen naar andere bestemmingen. Een voorbeeld hiervan is de betere aansluiting met de luchthaven Düsseldorf, die vaak wordt gebruikt door Nederlanders. Het uitgebreide routenet fungeert ook als een belangrijk knooppunt voor de lijnen van de toekomstige Rhein-Ruhr Express. Op die manier kunnen alle passagiers snel naar de steden aan de Rijn en in het Ruhrgebied reizen.”

Op Arnhem Centraal werden de treinreizigers officieel verwelkomd door, onder meer Boele Staal, burgemeester van Arnhem, en Conny Bieze, gedeputeerde van de provincie Gelderland. Burgemeester Boele Staal: ” We zijn heel blij met deze nieuwe verbinding tussen Arnhem en Düsseldorf. Het versterkt onze unieke positie tussen de Randstad en het Ruhrgebied en tussen noord en zuid. Die was al versterkt met ons nieuwe station en de ICE. Door deze goede verbindingen wordt Arnhem als vestigingsplaats nog aantrekkelijker.”

“Deze verbinding is een grote stap voorwaarts voor een betere verbinding tussen Nederland en buurland Duitsland. Door de opstap in Zevenaar draagt de uitbreiding belangrijk bij de economische versterking van de Liemers en de Achterhoek. Werken over de grenzen heen wordt steeds gemakkelijker”, aldus Conny Bieze in haar begroeting aan de aanwezigen. De provincie Gelderland en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu dragen zorg voor de jaarlijkse exploitatiebijdrage van het Nederlandse deel van de RE 19.

Verbinding met Duitsland

Stephan Krenz, CEO van Abellio Duitsland, benadrukte de goede samenwerking en het belang voor de betrokken Duitse en Nederlandse regio’s: “Vanaf 6 april 2017 geven we samen gestalte aan de Europese gedachte door naburige regio’s over de grenzen heen met elkaar te verbinden. Noordrijn-Westfalen en Gelderland komen met de lijn RE 19 een stuk dichter bij elkaar te liggen en Abellio is de verbindende schakel. Daarnaast is het een uitstekend voorbeeld van praktische samenwerking tussen onze moedermaatschappij Nederlandse Spoorwegen en Abellio Duitsland.”

Door de uitbreiding van de lijn RE 19 is de volgende mijlpaal in de geschiedenis van Abellio Rail NRW bereikt, en ook in het nieuwe door VRR ontwikkelde lijnen-concept in het Nederrijn-gebied.

  • Dagelijks, dus ook in het weekend, twee directe verbindingen per uur tussen Wesel en Düsseldorf met de lijn RE 19 en de door DB Regio geëxploiteerde lijn RE 5 (die tussen Koblenz en Wesel gaat rijden)
  • Elk uur een regionale, grensoverschrijdende verbinding van en naar Arnhem (via Zevenaar) volgens VRR
    -tarief
  • Meer treinpersoneel op de Abellio-lijnen RE 19, RB 32 en RB 35 en betere reisinformatie

 

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp