Smaakpark ede

Eerste SmaakPark ter wereld in de maak in Ede

Waar eerst Kazerne Maurits Noord was in Ede, komt volgend jaar het eerste SmaakPark ter wereld. Zevenduizend vierkante meter park en een oude sporthal bieden straks plaats aan een kookschool, restaurant, kassen, proeftuinen, bed and breakfast-woningen en meer.

Mensen zeiden tegen ons: Het zou mooi zijn om een plek te creëren waar alles te beleven is rond smaak.

Een user generated idee

Initiatiefnemers Christian Weij en Petra Busser zijn al jaren bezig met workshops over voeding, bijvoorbeeld over hoe je zelf kunt fermenteren. Ook richtten ze al vanaf 2010 pop-up-restaurants in. Ze kwamen op het idee voor het SmaakPark Ede doordat bezoekers en deelnemers erover begonnen. Edenaar en fooddesigner Weij: “Mensen zeiden tegen ons: Het zou mooi zijn om een plek te creëren waar alles te beleven is rond smaak. De gemeente Ede kreeg lucht van de ideeën, werd enthousiast en stelde voor om dit terrein in gebruik te nemen.” Weij en Busser werkten al jaren voor de gemeente Ede. Toen Ede in 2014 Hoofdstad van de Smaak werd, ontwikkelden ze het concept. Ook ontwikkelden ze een app: foodmap.

Natuurlijk ligt het SmaakPark met deze locatie ook prachtig middenin Food Valley. Op een halve kilometer afstand verrijst binnenkort het World Food Centre. De campus van Wageningen University & Research (WUR) ligt ook nabij, evenals het kersverse Food&Businesspark aan de A15 bij De Klomp.

Permanent foodfestival

De oude sporthal van defensie is het hart van het terrein. Deze wordt omgebouwd tot Foodhal. Hier is de kookstudio voor de kookworkshops en specialistische opleidingen voor kookprofessionals (die nu ook al gegeven worden, zie: http://smaakpark.nl/kookschool/). De hal kijkt uit op een groot terras dat met twaalf openslaande deuren aansluit op de kookruimtes én op een eetspeeltuin voor kinderen.

Verder komen er op het park: een lunchroom, een pluktuin, een bed and breakfast, een heuvelachtig park met innovatieve kassen, grondkoelkasten en natuurlijke groente- en fruitteelt. Over het park verspreid komen vijf open torens voor experimentele kweek van groenten en vissen volgens het Aquaponics-systeem.

Connecties maken en samenwerken

In augustus starten de initiatiefnemers met crowdfunding om het geld bij elkaar te brengen voor de uitgebreide plannen van SmaakPark Ede. Ondertussen trekt het initiatief al veel belangstelling en raakt het steeds meer vervlochten met de omgeving. Weij: “Een gespecialiseerde desembakkerij uit de regio komt bij ons in de buurt zitten, hij heeft een stal bij ons om de hoek gekocht. Een lector van Van Hall Larenstein, Rob Roggema, heeft van de Smaaktuin het ontwerp gemaakt. Architecten van UCA ontwikkelden het ontwerp voor de bed and breakfastwoningen. We hebben ook contact met WUR en Unilever voor gezamenlijke projecten.”

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp