Ventilatorpal; Free Flap Patch, Duurzaamste leverancier; Radboud New Frontiers 2018 Radboudumc; slim shirt Radboudumc

Met slim shirt Radboudumc mogelijk om longfunctie te meten

De longfunctie van patiënten is goed te meten met een shirt dat is voorzien van sensoren. Zo’n slim shirt werkt daarvoor net zo goed als de gebruikelijke testen met onder andere een mondkapje. Denise Mannée van de afdeling Longziekten van het Radboudumc heeft dat met een onderzoek aangetoond.

Wereldwijd hebben ongeveer 64 miljoen mensen COPD en dat aantal neemt nog altijd toe

Eerder presenteerde Mannée haar bevindingen op het European Respiratory Society Congress in Madrid. Het onderzoek opent wellicht de deur naar nieuwe mogelijkheden. Artsen zouden patiënten bijvoorbeeld op afstand in de gaten kunnen houden wanneer ze een slim shirt dragen. Zo kunnen eventuele verslechteringen snel worden bemerkt.

Mannée en haar team koppelden het slimme shirt aan een app op de telefoon. In het onderzoek werd de ademhaling gemeten van vijftien gezonde vrijwilligers tijdens het dagelijks leven, aan de hand van de beweging van de borstkas en de buik. Het resultaat is volgens Mannée vergelijkbaar met de technieken die nu worden gebruikt, waaronder een mondkapje. Het plan is om de slimme shirts nu ook te gaan testen bij patiënten met COPD.

Dagelijkse bezigheden

Wereldwijd hebben ongeveer 64 miljoen mensen COPD en dat aantal neemt nog altijd toe”, zegt Mannée op de website van het Radboudumc. “Bij meer klachten – vaker buiten adem of meer hoesten – moeten ze scherper in de gaten worden gehouden. Dergelijke klachten zie je het eerst bij traplopen en andere dagelijkse bezigheden, maar juist in zulke situaties is het meten van de ademhaling lastig. Vandaar dat we die slimme shirts, die al vaker worden gebruikt door sporters, wilden testen voor het meten van de longfunctie.”

Uiteindelijk is ons doel het verbeteren van de kwaliteit van leven van patiënten”, zegt Mannée ook. “Als we eerder kunnen registreren dat de ziekte mogelijk weer gaat opspelen, kunnen we misschien ook eerder behandelen waardoor ze minder vaak of lang in het ziekenhuis hoeven te verblijven.”

Meer over Radboudumc

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp