De Mondmaskerfabriek Scalabor

Arbeidsontwikkelbedrijf Scalabor schakelt succesvol van ‘passend’ naar ‘ander' werk

Nu door de ‘coronacrisis’ opdrachten (tijdelijk) wegvallen, spelen ook voormalige SW-bedrijven (Sociale Werkvoorziening) in op nieuwe marktbehoeften om hun mensen aan het werk te houden. Dat leidt soms tot bijzondere initiatieven, bewijst Scalabor. Het arbeidsontwikkelbedrijf start in mei op eigen locatie in De Mondmaskerfabriek met de productie van hoogwaardige mondkapjes voor de Nederlandse zorgmarkt, samen met The Refugee Company. Dit tot blijdschap van Scalabor-directeur Marcel Hielkema die ook op de langere termijn een belangrijke rol ziet weggelegd voor zijn organisatie.

Marcel Hielkema, directeur Scalabor over de Mondmaskerfabriek

Marcel Hielkema, directeur Scalabor

Net als veel collega-SW-bedrijven maakte Scalabor na een door de overheid ingezette koerswijziging de laatste jaren een gedaanteverandering door. ‘Cliënten’ werden ‘collega’s’, de nadruk op productie maakte plaats voor een gezonde focus op participatie. Allemaal om zoveel mogelijk mensen aan zo passend mogelijk werk te helpen, vaak bij externe werkgevers in allerlei takken van sport. “En daarin zetten we belangrijke stappen”, vertelt Marcel Hielkema, sinds september 2018 directeur van het arbeidsontwikkelbedrijf:

Van mijn 2400 collega’s werkt zo’n 55 procent buiten de deur, de andere 45 procent is gebaat bij beschut werk en de aandacht die wij kunnen bieden. Ook helpen we mensen in de bijstand via arbeidsontwikkeltrajecten en –bemiddeling naar werk. Vorig jaar vond zo’n 80 procent van alle deelnemers na afronding van hun traject extern een betaalde baan.”

Bewust open blijven

Dat succes leek door de coronacrisis zomaar te kunnen verdampen, maar zover laat Hielkema het niet komen. “We hebben er bewust voor gekozen om als bedrijf open te blijven. Onze medewerkers maken schoon in zorginstellingen en scholen, onderhouden bossen en parken in de regio, rijden voor de Voedselbank. Ook bestieren zo’n tachtig collega’s een Intratuin-vestiging waar juist nu veel mensen komen. Hadden we al die activiteiten gestaakt, dan was er écht wat weggevallen. Bovendien bieden we met onze activiteiten een voor collega’s heel belangrijke sociale infrastructuur. Zo’n 55 procent van alle mensen is momenteel aan het werk, intern én buiten, omdat ze willen en kunnen. De andere medewerkers zitten preventief thuis, omdat ze tot kwetsbare groepen behoren.”

Van passend naar ander werk

Het niet sluiten van de Scalabor-deuren hangt samen met de huidige status van de voormalige overheidsinstantie, beaamt Hielkema. “We zijn een bedrijf. Winstmaximalisatie past ons niet en is ook niet ons doel, maar we moeten wel onze eigen broek ophouden. Omdat een aantal van onze klanten momenteel geen of minder werk voor ons heeft, proberen we snel te schakelen van ‘passend’ naar ‘ander’ werk. En daar liggen kansen. Veel organisaties hebben extra schoonmaakpersoneel nodig, hoveniers zitten te springen om chauffeurs omdat ze hun mensen maar per twee mogen vervoeren. Verder is er in de logistiek en agro-business veel extra vraag naar mensen waar wij als Scalabor bij kunnen helpen. Meer dan ooit kijken we dan ook waaraan de markt nu behoefte heeft.”

Omdat een aantal van onze klanten momenteel geen of minder werk voor ons heeft, proberen we snel te schakelen van ‘passend’ naar ‘ander’ werk. En daar liggen kansen.

De Mondmaskerfabriek

De Mondmaskerfabriek

“Idee is dat in totaal ongeveer dertig statushouders uit de regio in De Mondmaskerfabriek aan de slag gaan, met zo’n tien collega’s van Scalabor”

In die markt neemt de vraag naar ‘coronagerelateerde’ producten toe, in het bijzonder van mondkapjes. En juist daar wil Scalabor helpen het verschil te maken, als samenwerkingspartner van The Refugee Company die al jaren succesvol is in het begeleiden en ‘arbeidsmarkt-klaarstomen’ van statushouders.

Hielkema: “The Refugee Company is vooral actief in Amsterdam en Utrecht, waar ze statushouders onder meer helpen bij het runnen van hun eigen restaurant. We waren al met The Refugee Company en de gemeente Arnhem in gesprek om te kijken of we ook een restaurant in Arnhem konden starten, maar door de corona-uitbraak ging dat voorlopig niet door.”

Uiteindelijk komt het toch tot een samenwerking als Hielkema eind maart een telefoontje krijgt van Fleur Bakker, oprichter van The Refugee Company. “Ze vertelde me over haar plannen om mondmaskermachines uit China te halen en in Nederland hoogwaardige mondkapjes voor de zorg te gaan produceren”, vertelt Hielkema over het ontstaan van De Mondmaskerfabriek. “Ze zocht alleen nog een geschikte plek om ze te maken. Of ik haar kon helpen aan een productieruimte? Ik heb eigenlijk meteen ‘ja’ gezegd. Voor ons was dit een ideale kans. We hadden de locatie, en The Refugee Company schakelde snel met de gemeente Arnhem over de inzet van statushouders. Dat die nu werkervaring op kunnen doen in een mondmaskerfabriek op ons eigen terrein, is een perfect alternatief.”

Spontane hulp uit de regio

Idee is dat in totaal ongeveer dertig statushouders uit de regio in De Mondmaskerfabriek aan de slag gaan, met zo’n tien collega’s van Scalabor”, vervolgt Hielkema. “Samen zijn ze vooral verantwoordelijk voor productie- en inpakwerkzaamheden. Er staan nu twee machines, maar het plan is om dit verder uit te breiden. De Mondmaskerfabriek is nagenoeg operationeel en wacht nog op de officiële certificering van de mondkapjes, maar in principe kunnen we starten met de productie van zo’n miljoen maskers per week.”

Wat Hielkema bijzonder heeft getroffen in het mondkapjestraject tot nu toe, is de spontane hulp van organisaties en bedrijven uit de regio. “De QING Groep belde vrij snel om te zeggen dat zij wilden helpen bij het installeren van de machines, met inachtneming van de anderhalvemetermaatregelen. Verder zijn er organisaties in ons netwerk die willen meedenken over de gezamenlijke inkoop van materialen en het faciliteren van de certificering. Een leuke bijkomstigheid is dat we door een voor ons nieuwe partij zijn gevraagd om op onze locatie spatkappen in te gaan pakken. En we zijn in gesprek met een leverancier van beschermende kleding.”

De Mondmaskerfabriek is nagenoeg operationeel en wacht nog op de officiële certificering van de mondkapjes, maar in principe kunnen we starten met de productie van zo’n miljoen maskers per week.

Vanuit de horeca naar de zorg

Ondanks de huidige economische situatie ziet Hielkema kansen. Al, zo zegt hij zelf, kijkt Scalabor even niet naar groeicijfers, maar naar manieren om straks te overleven. “Het feit dat 55 procent van onze mensen momenteel aan het werk is, doet iets met onze omzet. Ik ben positief over onze huidige liquiditeit, maar ook wij zijn als bedrijf afhankelijk van hoe de economie zich op de langere termijn zal ontwikkelen. Tot voor kort opereerden we in een heel krappe arbeidsmarkt met weinig werklozen en veel vacatures. Door de crisis worden veel mensen met een kleine afstand tot de arbeidsmarkt werkloos, maar zijn er weinig vacatures. De kunst is om mensen die bijvoorbeeld in de horeca werkten snel om te scholen en te bemiddelen naar beroepen in een andere dienstverlenende sector waar ze juist zitten te springen om mensen: de zorg. Daarin willen, nee: kunnen, wij als Scalabor een belangrijke rol spelen.”

© Foto's Rolf Hensel

Op onze Corona-pagina vindt u alle informatie rondom de uitbraak van COVID-19, de coronacrisis en de genomen maatregelen door de Rijksoverheid, de regiogemeenten uit de regio Arnhem – Nijmegen – Ede/Wageningen en de provincie Gelderland. Op het forum kunt u uw hulpvraag stellen of reageren op de hulpvraag van andere organisaties. Ook kunt u zich hier inschrijven voor de Regionale Monitor waarin wij een overview geven van de impact van corona op de economie van de regio

Meer over corona en de regio

Meer over corona

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp