rna therapeutics

Radboudumc en LUMC realiseren samen het Dutch Center for RNA Therapeutics (DCRT)

Krachten bundelen om verder te komen: Radboudumc slaat opnieuw de handen ineen. Deze keer met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), om een virtueel centrum voor RNA-therapie op maat te realiseren. Het centrum draagt de naam Dutch Center for RNA Therapeutics (DCRT) en is speciaal bedoeld voor patiënten met zeldzame genetische aandoeningen.

De RNA-therapie

Fouten in het DNA kunnen erfelijke ziektes veroorzaken. Vaak komt dat doordat er geen eiwitten of schadelijke eiwitten worden geproduceerd. RNA-therapie herstelt de eiwitproductie of vermindert de hoeveelheid schadelijk eiwit. Zo’n therapie kan de reeds ontstane schade helaas niet terugdraaien, maar de voortgang van de ziekte wel aanzienlijk afremmen.

De RNA-behandeling pakt aangetast weefsel door progressieve oog-, hersen- en spierziekten via lokale toediening aan. Het DCRT is het eerste centrum in Europa dat zich met RNA-therapie richt op zeer zeldzame ziektes. Zowel het Radboudumc als het LUMC onderzoeken al geruime tijd behandelingsmethoden voor dit soort genetisch bepaalde ziekten.

Expertisecentra

Een financiële bijdrage van de afdeling Humane Genetica van het LUMC maakt de realisatie van het DCRT mogelijk. Radboudumc en LUMC zijn allebei deelnemend expertisecentrum in verschillende European Reference Networks (ERN) voor onder andere botziekten, oogziekten, Usher syndroom, longziekten, solide kankervormen, hematologische ziekten, neuromusculaire ziekten en bindweefsel- en musculoskeletale ziekten. Het DCRT richt zich specifiek op de behandeling van zeldzame ziekten.

Meer over Radboudumc

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp