quantumbrein; Healthy Brain Study; ICAI-labs, AI met tekst en spraak, artificiële intelligentie, ai, master Applied Science, Centrum voor Artificiële Intelligentie en Data Science; Parel Food and cognition; De geheimen van ons geheugen; Henk van den Heuvel

Radboud-hoogleraar Tibor Bosse ontwikkelt Sociale AI met een ethische inzet

Tibor Bosse is hoogleraar Communication Science and Artificial Intelligence aan de Radboud Universiteit (RU). Hij houdt zich bezig met multidisciplinair onderzoek naar sociale artificiële intelligentie (AI), op het grensvlak van Informatica en Sociale Wetenschappen. Daarbij streeft hij ernaar AI op een sociale en ethische manier in te zetten, zodat het ten goede komt aan de mensheid.

Systemen die op mensen lijken

Volgens Bosse draait sociale kunstmatige intelligentie om: “interactie tussen mensen en systemen die zich als mens voordoen.” Daarbij is het nuttig om de systemen te laten communiceren op een manier die voor mensen intuïtief is. Het gaat niet alleen om robots maar ook om software die met mensen interacteert, zoals Siri.

Hij onderzoekt daarbij verschillende aspecten van de communicatie. Als je een gesprek wilt voeren, heb je de verbale kant nodig, taal dus, en ook de non-verbale kant: gezichtsuitdrukkingen, lichaamstaal. Op dit moment begeleidt hij bijvoorbeeld een promotieonderzoek naar het herkennen van emoties in stemgeluid. Dat kun je met algoritmes analyseren.

Veiligheid

Waarom is het zo belangrijk om computers op menselijke manier te laten praten? Er zijn vele toepassingen die heel nuttig zijn. Een voorbeeld hiervan is het Rotterdamse vervoersbedrijf RET, dat zijn personeel wil trainen in omgaan met agressie. In een vr-simulatiegame, dat de RU hiervoor ontwikkelde, komt er  een passagier boos binnen en leert de bestuurder te de-escaleren. Het systeem reageert hierbij op de keuzes die de bestuurder maakt. In de opleiding gebruikt de RET dit spel nu als aanvulling op de normale rollenspellen.

Een ander voorbeeld: Samen met een seniorenorganisaties ontwikkelde een van Bosses onderzoekers een app om ouderen te leren niet in babbeltrucs te trappen. Er zit een module in die automatisch de assertiviteit in de stem van de oudere analyseert.

De app is al in gebruik, lees hier meer

Multidisciplinair onderzoek

Volgens Bosse is een samenspel nodig van technisch en sociaalwetenschappelijk onderzoek om sociale AI goed te ontwikkelen. De gemiddelde programmeur weet waarschijnlijk weinig van de effecten die de door hem of haar ontwikkelde systemen hebben op mensen.

Omgekeerd bieden experimenten met echte robots de sociale wetenschapper meer kennis en inzicht dan andere testmethodes. De uitkomsten van de experimenten kunnen weer leiden tot nog betere systemen.

Sociale AI aan de RU, in Nederland en Europa

Op dit moment bestaat de vakgroep Sociale AI uit zo’n vijftien mensen. De missie van Bosse is om dit uit te bouwen vanuit de verschillende disciplines. Daarmee is de Radboud Universiteit een zwaargewicht op dit gebied. Ook werkt hij samen met wetenschappers van de Vrije Universiteit, TU Delft en Universiteit Twente.
Samen met Koen Hindriks (Vrije Universiteit) schreef Tibor Bosse een voorstel voor een nationale onderzoeksagenda (PDF), waarbij hij de mogelijke rol van Europa schetst in een mondiaal perspectief.

Tibor Bosse neemt ook deel aan de onlangs opgerichte labgroep over sociale AI, sHAI, met maandelijkse bijeenkomsten die open staan voor iedere geïnteresseerde.

Lees hier de inaugurele rede Kunstmatige sociale intelligentie, die Tibor Bosse uitsprak op 18 januari 2019

Meer over AI

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp