voucher de Groeiversneller; Provinciale Werkgelegenheid Enquête

Werkgelegenheid Gelderland blijft groeien: meer dan één miljoen banen in 2018

Voor het vierde jaar op rij is de werkgelegenheid in Gelderland gegroeid. In 2018 steeg de werkgelegenheid met 2,4 procent. Dat blijkt uit de jaarlijkse Provinciale Werkgelegenheid Enquête van de provincie Gelderland.

We moeten zorgen dat we deze groei vasthouden en nieuwe vakmensen opleiden om het groeiende aantal vacatures in te kunnen vullen

Sterke groei Arnhem – Nijmegen en Foodvalley

Het totaal aantal banen in de provincie steeg volgens de Provinciale Werkgelegenheid Enquête in 2018 tot 1.010.800. Daarmee is de werkgelegenheid hoger dan voor de laatste economische crisis. De groei van de provincie Gelderland ligt iets hoger dan het landelijk gemiddelde, dat op 2,2 procent ligt.

De werkgelegenheid in de regio Arnhem – Nijmegen en in Foodvalley steeg met respectievelijk 2,5 en 2,6 procent zelfs nog iets sterker. Opmerkelijk is de sterke groei in de gemeenten Overbetuwe (5,6 procent), Wijchen (4,8 procent) en Duiven (4,4 procent).

Veel nieuwe bedrijven

Gelderland is uit de crisis en aan het werk! Nooit waren er zoveel Gelderlanders aan het werk en nooit kwamen er zoveel nieuwe bedrijven naar Gelderland”, zegt lid van The Economic Board en gedeputeerde van de provincie Gelderland Michiel Scheffer.

Het aantal nieuwe bedrijven steeg opvallend hard in 2018. Met een groei van 8.270 zijn er inmiddels 186.060 bedrijven in Gelderland te vinden. Een directe bijdrage aan de stijging van de werkgelegenheid.

Volgens de provincie groeide het aantal nieuwe bedrijven nog nooit zo hard. In de afgelopen tien jaar lag de gemiddelde toename rond de 5.000.

Groeisectoren

De zorgsector is met 180.000 banen de grootste in Gelderland. Na een forse dip tussen 2012 en 2015, waarbij ruim 7.000 banen in de zorg verloren gingen, is het aantal in 2018 opnieuw gegroeid. Was dit in 2017 nog met 0,5 procent, in 2018 steeg het aantal banen in de zorg met 2,2 procent. Een groter probleem in de zorg is momenteel het tekort aan vakbekwame werknemers.

→ Met het Zorg- en Techniekpact probeert men jongeren en zij-instromers te interesseren voor een carrière in de zorgsector en de techniek.

De groei van het aantal banen in de provincie is verder vooral te danken aan de toename van de werkgelegenheid in de industrie en de bouw. De banengroei in de industrie steeg in 2018 met 3.400 banen, de werkgelegenheid in de bouw nam toe met 2.460 banen.

Scheffer: “We zijn er nog niet. We moeten zorgen dat we deze groei vasthouden en nieuwe vakmensen opleiden om het groeiende aantal vacatures in te kunnen vullen.”

Meer over de werkgelegenheid

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp