zorgpact, registratie; programma Healthy Professionals

Healthy Professionals van Radboudumc breidt steeds verder uit

Het programma Healthy Professionals, waarmee het Radboudumc gezondere medewerkers wil creëren, wordt steeds grootschaliger. Initiatiefnemer Kees van Laarhoven spreekt over de plannen voor de toekomst. Ook andere Nederlandse ziekenhuizen zijn geïnteresseerd.

In 2017 ging het programma Healthy Professionals van start en vorig jaar kreeg het een meer concrete vorm. Medewerkers die meedoen krijgen via een coach hulp om gezonder te leven. Het doel is niet alleen dat de medewerkers fitter, productiever en minder vaak ziek zijn, maar ook een positieve sfeer als het om gezondheid gaat, die overslaat op de patiënten.

Lees hier waarom Radboudumc aan gezondere medewerkers werkt

Het project verloopt volgens Kees van Laarhoven, hoofd van de afdeling Heelkunde en initiatiefnemer, heel goed. “Inmiddels zijn er 400 deelnemers en dat aantal groeit snel. Het doel voor dit jaar is 600 deelnemers en we hopen dat er over drie tot vier jaar 3000 mensen meedoen. Dat zou ongeveer een derde van ons totale aantal medewerkers zijn.”

Een groeiend aantal deelnemers betekent ook dat er meer mensen, zoals coaches, nodig zijn. “Daarvoor werken we nu samen met Lifeguard, dat bij ons trainingen geeft. En ook met Duke University in North Carolina, dat toonaangevend is als het om lifestyle coaching gaat. Samen met hun mensen gaan we een trainingsprogramma opstellen om bij ons twintig lifestyle coaches op te leiden. Daardoor kunnen wij een volgende stap zetten en dit project nog meer in de aderen van de organisatie laten landen.”

De afgelopen maanden is er veel gebeurd rondom het programma. Een groot artikel in het NRC Handelsblad en een speciaal congres voor 200 medewerkers over het onderwerp, onder andere. “Daarnaast praten we met de Radboud Universiteit over een aantal onderwerpen, zoals het opnemen van leefstijlgeneeskunde in het curriculum van de opleiding geneeskunde. Wij vinden dat het in onze sector niet alleen over ziekte, maar ook over gezondheid moet gaan. Je merkt dat jonge professionals heel sterk openstaan voor dit onderwerp. We gaan daarnaast ook research doen naar geluk en gezondheid. We zijn dus actief op drie vlakken: op het niveau van patiëntenzorg, van onderwijs en van onderzoek.”

Acht andere ziekenhuizen toonden al interesse in het programma. “Twee daarvan zijn heel concreet en gaan binnenkort van start met de eerste pilot”, aldus Van Laarhoven.

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp