podcast AI

AI for Life, een podcastserie over Artificial Intelligence in Nijmegen e.o.

Op 10 juli 2020 lanceerde een samenwerkingsverband tussen Briskr, Radboud Universiteit, Radboudumc en The Economic Board de eerste aflevering van de podcastserie AI for Life. In deze serie wordt gesproken met experts die gepassioneerd zijn over Artificial Intelligence (AI). De experts bestaan uit onderzoekers vanuit Radboud AI die zich bezighouden met data en algoritmes, maar ook uit regionale ondernemers die kennis en expertise omzetten in bedrijvigheid en innovaties.

Medische beeldverwerking

De eerste aflevering van de serie heeft als thema AI en medische beeldverwerking en is te beluisteren via Spotify en Anchor. In deze aflevering gaan Eva van Rikxoort en Bram van Ginneken (oprichters Thirona) en Ritse Mann (radioloog bij Radboudumc) in gesprek met host Martijn Kriens (Briskr) over de mogelijkheden en recente ontwikkelingen van slimme software in de medische sector.

Het Nijmeegse AI bedrijf Thirona heeft software ontwikkeld die kan bepalen welk longweefsel ‘ziek’ is. Dit systeem, waarin foto’s kunnen worden geüpload, geeft binnen enkele seconden een uitslag. Zo wordt een hoop tijd bespaard in de operatiekamer.

Daarnaast heeft Thirona een röntgengebaseerde oplossing voor COVID-19 (CAD4COVID-Xray) en AI-software voor de analyse van COVID-19 (CAD4COVID-CT) ontwikkeld. CAD4COVID is wereldwijd gratis ter beschikking gesteld ter ondersteuning van de huidige crisissituatie.

Slimme chatbots

De volgende aflevering staat gepland na de zomervakantie en heeft als thema Slimme chatbots. Momenteel onderzoekt de Radboud Universiteit (RU) met het project Look Who’s Talking hoe chatbots langdurige, motiverende interacties kunnen aangaan om gezond gedrag te stimuleren. Deze ‘gesprekken’ ondersteunen bij thema’s als stoppen met roken en veilig vrijen.

Bij deze aflevering zullen Tibor Bosse (communicatiewetenschapper bij RU), Pim Haselage (filosoof-psycholoog bij RU) en Iris Hendrickx (postdoc bij RU) aansluiten.

Samenwerking

De podcastserie is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Radboudumc, RU, Briskr en The Economic Board. Er staan inmiddels vijf afleveringen op de planning.

AI in de regio

Artificial Intelligence (AI) gaat een enorme impact hebben op de economie, op de samenleving, zowel regionaal, nationaal als internationaal. De Radboud Universiteit is al dertig jaar lang bezig met onderzoek op het gebied van AI, en heeft daarmee een uitzonderlijke positie. Ook binnen Wageningen University & Research (WUR) en HAN University of Applied Sciences (HAN) ontwikkelt AI zich snel. Met het initiatief AI for Life werken we aan een ecosysteem waarin verbindingen tussen de kennisinstellingen, bedrijfsleven en overheden binnen de regio worden gerealiseerd.

Meer over AI

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp