Plant-e groeit

Plant-e wortelt in Wageningen en gaat een nieuwe fase in

Plant-e is een bedrijf dat elektriciteit opwekt uit planten. In 2016 won het de Parel-award van The Economic Board. Plant-e groeit ondertussen en er zijn nieuwbouwplannen naast de Wageningse campus voor een lab waar het systeem doorontwikkeld kan worden.

Stroom uit planten

Planten genereren elektriciteit. In het wortelgestel komen voedingsstoffen vrij door de fotosynthese in de plant. Bacteriën eten deze voedingsstoffen en maken hierbij elektronen vrij. Plant-e heeft het patent op de techniek die deze elektriciteit bruikbaar maakt voor verschillende producten en doeleinden. Waar planten groeien en veel water in de grond zit, kan deze techniek ingezet worden. Hoewel de planten (nog) geen grote hoeveelheden stroom leveren, biedt het systeem toch unieke mogelijkheden. Plant-e is een spin off van Wageningen University & Research.

Een goed gevoel tussen Wageningen en Plant-e

Deze week tekende Plant-e een intentieovereenkomst met gemeente Wageningen voor de koop van het perceel waar het bedrijf nu al zit. Het zal nog wel even duren voor de nieuwbouwplannen vaste vorm krijgen, want het bestemmingsplan wordt eerst nog ontwikkeld.

We zijn blij dat Wageningen ons wil houden!

Marjolein Helder, CEO en oprichter van het bedrijf, is heel verheugd dat de gemeente Wageningen Plant-e graag wil houden. “Ze voegen de daad bij het woord, door dingen op papier te zetten met ons. Dat biedt ons een solide thuisbasis.”

Stappen zetten

Het bedrijf is bezig een nieuwe fase in te gaan, op dit moment loopt er een investeringsronde om drie miljoen euro op te halen. Daarvoor zijn ze al serieus in gesprek met een geïnteresseerde partij. “Tot nu toe hebben we veel onderzoek gedaan door trial & error, nu is het tijd voor een laatste stukje fundamenteel onderzoek om het grootschalige slangensysteem door te ontwikkelen naar een grote schaal. Daarnaast blijven we onze producten door ontwikkelen, dus we zijn een hybride bedrijf.”

Vooral de modules voor verlichting zijn een stevige basis voor de omzet van het bedrijf. De afgelopen jaren zijn er rond de 2000 afgenomen, door gemeentes en andere overheden. In heel Nederland zijn de verlichtingsmodules inmiddels een begrip.

Radboud Universiteit, Radboudumc en WUR doen mee in consortia rondom AI en medische technologie

Toine Timmermans: “Samen de voedselverspilling te lijf”

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp