Gespecialiseerde ParkinsonNet fysiotherapie biedt betere zorg bij minder kosten

Zorgverzekeraar CZ en het Radboudumc deden een driejarig onderzoek naar declaraties van ruim vierduizend parkinsonpatiënten. Fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn volgens ParkinsonNet, hadden minder behandelingen voor hun patiënten nodig terwijl de patiënten minder complicaties kregen. Ook waren de zorgkosten lager. De resultaten van het onderzoek verschenen 13 december in The Lancet Neurology.

Hoogleraar Bas Bloem van het Radboudumc en initiatiefnemer van ParkinsonNet: “Deze analyse van zorgdeclaraties geeft op geheel nieuwe wijze inzicht in de meerwaarde van ParkinsonNet, maar dan in de echte dagelijkse praktijk. De bevindingen benadrukken eens te meer dat mensen met parkinson het verdienen om behandeld te worden door een expert die veel verstand heeft van deze ingewikkelde ziekte, en die goed op de hoogte is van de allerlaatste inzichten.

Luister hier naar het interview op Radio 1 met Bas Bloem over het onderzoek

Behandeling

Het behandelen van mensen met Parkinson vergt specifieke expertise van de behandelaars. Zorgverleners die zijn aangesloten bij het landelijke ParkinsonNet hebben deze expertise. Uit eerder wetenschappelijk onderzoek bleek dat de ParkinsonNet aanpak leidt tot betere zorg tegen lagere kosten. De meerwaarde van deze aanpak in de dagelijkse praktijk was echter niet bekend. Zorgverzekeraar CZ nam daarom het initiatief voor een analyse van zorgdeclaraties onder 4.381 patiënten gedurende drie jaar.

Uit het onderzoek blijkt dat patiënten die behandeld worden door een gespecialiseerde fysiotherapeut minder vaak complicaties hebben. Ook worden ze minder vaak opgenomen in het ziekenhuis. De kosten van deze fysiotherapie waren niet hoger, maar juist lager. Gemiddeld declareerden de patiënten bijna 400 euro per jaar minder voor gespecialiseerde behandeling dan voor reguliere behandeling.

De totale zorgkosten (dus inclusief de medisch specialistische zorg) lagen zelfs gemiddeld 530 euro per jaar lager per patiënt, omdat ziekenhuisopnames werden voorkomen. Voor heel Nederland komt dit neer op een geschatte jaarlijkse besparing van ruim 11 miljoen euro.

Lees ook

  →  Wie ontvangen de Parel-award  

  → The Economic Board geeft Tweede Kamerleden een rugzakje mee naar Den Haag

 

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp