composteerbaar koffiecupje Peeze

Parel-update: hoe is het nu met… Peeze?

Peeze is een van de meest duurzame koffiebranderijen in Europa. Koffie, thee en koffiemachines verkoopt het bedrijf met name aan horeca, kantoren, maar ook thuis kan genoten worden van Peeze koffie. In 2016 won het bedrijf de Parel voor het introduceren en mede ontwikkelen van een composteerbaar koffiecupje; uniek in de wereld en geschikt voor het Nespresso-apparaat.

We zijn blij dat het duurzame cupje ook door andere branderijen wordt omarmd

Nog steeds is Peeze bezig met mooie plannen en ambities. “Er is nog genoeg bewustwording te creëren voor een eerlijke en toekomstbestendige koffieketen,” aldus commercieel directeur Myriam Lufting:

Hoewel klanten eraan moeten wennen dat ons composteerbaar koffiecupje anders voelt dan een aluminium cup neemt de afname elk jaar toe. Steeds meer hotels maken daar gebruik van, ook over de grenzen heen. We ontvangen zelfs bestellingen uit Zuid-Afrika. En hoewel we ons in mindere mate richten op de consumentenmarkt, merken we ook daar wekelijks een stijging in het aantal bestellingen.”

De fabriek die Peeze speciaal liet bouwen voor de productie van de duurzaam koffiecupjes, de Coffee Packaging Company (CPC), is inmiddels zelfstandig. Naast cupjes voor Peeze produceren zij ook voor andere klanten in Europa. “We zijn blij dat het duurzame cupje ook door andere branderijen wordt omarmd.” Dit scheelt een enorme hoeveelheid afval.

Bekers in de groenbak

Naast het composteerbare koffiecupje verduurzaamt Peeze ook haar andere koffieverpakkingen en bekers. In het eerste kwartaal van 2019 komen er composteerbare 250 grams verpakkingen van cellulose en suikerbiet. “Eerst hebben we getest met onze kiloverpakking. De verbeterpunten passen we hierop toe en nemen we meteen mee in nieuw verpakkingsmateriaal.”

Dit voorjaar komt Peeze ook met recyclebare bekers van suikerriet-residu die in de groenbak kunnen. “De bekers worden alleen opgehaald en verwerkt als er 50 dozen (à 1000 stuks) per keer ingezameld worden. Om aan dit aantal te komen hebben we regionale bedrijven gevonden die hun bekerinzameling willen combineren om restafval te voorkomen en een circulaire verwerking te realiseren.”

Met kantoren Dirkzwager legal & tax, Van Wijnen Arnhem en de Rozet zal de pilot worden opgestart. Het inzamelen van de bekers gebeurt door Moonen uit Weert en de verwerking gebeurt door de Wilpse partij Attero.

5

procent omzetgroei per jaar

16

miljoen euro omzet in 2018

57

mensen inmiddels in dienst

Op de kaart

De regio is belangrijk voor Peeze. “We hebben in de omgeving veel ambassadeurs. De Parel heeft geholpen onze regio nog beter op de kaart te zetten. The Economic Board creëert verbinding tussen de bedrijven en daar staan we helemaal achter omdat we dat zelf ook doen. Het maakt ons ervan bewust dat we elkaar kunnen versterken en business naar deze regio kunnen trekken.”

Zelf gaat Peeze binnen de regio verhuizen en is daarom druk met nieuwbouwplannen in Velp (gemeente Rheden). “Daar willen we verder groeien.” De laatste tien jaar is de omzet met zo’n vijf procent per jaar gegroeid. Het jaar 2018 heeft het bedrijf afgesloten met ruim 16 miljoen euro omzet en inmiddels zijn er 57 mensen in dienst.

Koffie blijft voortbestaan

De komende tijd wil Peeze gebruiken om haar verhaal beter te vertellen. “Alles wat we doen willen we beter over de bühne krijgen. Steeds meer consumenten willen weten welke koffie ze drinken, waar de koffie verbouwd is en of boeren daar een eerlijke prijs voor krijgen. Daarom willen ook klanten van Peeze dat verhaal vertellen en daar worden ze door ons bij geholpen.”

Een van die klanten is het Nederlands Openluchtmuseum Arnhem waar binnenkort aandacht besteed wordt aan het verhaal waar koffie vandaan komt. Uiteindelijk is het doel van Peeze een transparante en toekomstbestendige koffieketen. “Als wij een eerlijke prijs betalen voor koffie kunnen de koffieboeren weer investeren in kennis en techniek, zoals het aanleggen van irrigatiesystemen of het kweken van sterkere rassen die beter tegen weersveranderingen kunnen. Dat zorg ervoor dat koffie in de toekomst blijft voortbestaan.”

Over de Parel-award

De afgelopen jaren heeft The Economic Board de Parel-award uitgereikt aan bijzondere organisaties en projecten uit de regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen. De Parel-award is een erkenning voor organisaties die zich onderscheiden door interessante innovaties of juist door hun beproefde bedrijfsprocessen op het gebied van Food, Health en Energy en de cross-overs hiertussen.

Parel aanmelden?

Heeft u een echte Parel in uw netwerk? Meld u de organisatie dan aan om kans te maken op een van onze Parel-awards. Hoe dat moet, leest u hier.

Parel aanmelden

Bekijk al onze parels

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp