Ava

Vijf regionale hogescholen bundelen zich in supernetwerk Orion

Vijf regionale hogescholen, met samen ruim 70.000 studenten, werken sinds kort samen in een nieuwe netwerkorganisatie: Orion. Deze richt zich op start-ups die willen doorgroeien in de sectoren energie, AI, VR, robotica, smart industry en creatieve industrie. Hiervoor combineren ArtEZ, HAN, Radboud Universiteit, Saxion en Van Hall Larenstein hun bestaande netwerken. Daarmee creëren ze een veel groter speelveld voor hun ondernemende studenten. Ook Kiemt, Rabobank, Oost NL, Generation-E, Civon en provincie Gelderland nemen hieraan deel.

Supernetwerk

Iedere kennisinstellingen is met zijn eigen innovaties bezig. Met Orion gebruiken ze de kracht van alle partners en ontstaat er een soort supernetwerk. Zo krijgen de beginnende ondernemers veel meer mogelijkheden voor (bij)scholing en samenwerking.

Bart Huydts werkt bij ArtEZ en coördineert de nieuwe aanpak. Hij vertelt: “We ontwikkelen een doorlopende lijn van idee tot commercieel concept. In het onderwijs pikken we de studenten op die ondernemen interessant vinden. Daarvoor zetten we op dit moment met de gemeente een starters community op, voor en door de alumni zelf. Start-ups zijn een stapje verder, daar richt Orion zich voornamelijk op. Een klein percentage van de 70.000 studenten maakt echt de stap naar opschaling. Ze zijn voorbij een eerste businessplan en hebben grotere plannen. Zoals serieproductie, over de grenzen heen gaan, het aannemen van personeel, investor readiness, enzovoorts. Die groep willen we gaan begeleiden.”

Gezamenlijke kalender

De begeleiding is gebaseerd op een gezamenlijke kalender van de elf partners. Die hebben ieder een eigen aanbod van workshops, masterclasses en coaching voor start-ups. Denk bijvoorbeeld aan financiering, personal branding, belastingrecht of intellectual property. Door het samenbrengen van deze activiteiten kunnen studenten naar een veel breder aanbod worden doorverwezen.

Zo maakt Orion gebruik van het Mercator Launch-programma van de Radboud Universiteit. Dat begeleidt starters ‘van ideevorming tot validatie’. Orion scout en screent voortdurend studenten en alumni om de extra begeleiding voor in te zetten.

Cross-overs

“Bij ons merk je dat studenten steeds meer geïnteresseerd zijn in wetenschap en techniek. Er kunnen hele interessante cross-overs ontstaan, bijvoorbeeld tussen kunst en techniek. Zo zijn we bezig met een ArtEZ-alumnus, die een medisch apparaat ontwikkelt en je fysieke conditie kan meten. Zij werkt samen met  software ontwikkelaars en data-experts. Ons grote netwerk kan studenten in contact brengen met expertise uit heel andere vakgebieden.”

Foto: de Ava van Juul Koene

Lees meer over start-ups

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp