Foodvalley champions 2020; opleiding Food Aeres, The Sustainability Consortium Food NL, voeding, verspilling, blockchain Food&Businesspark

Studenten opleiding Food uit de schoolbanken, aan de slag bij bedrijven

Studenten aan de opleiding Food van het Aeres MBO in Ede verruilden een week lang de schoolbanken voor verschillende opdrachten bij twee bedrijven. En dat smaakt naar meer.

Wij kunnen als docenten nog zulke mooie casussen bedenken, maar als ze bij een bedrijf zelf aan een echte opdracht kunnen werken en die ook mogen presenteren, is dat toch anders.

Uit de schoolbanken

Voor twee bedrijven, Ziekenhuis Gelderse Vallei en Epos Kruiden en Specerijen, werkten de studenten aan drie verschillende opdrachten. Deels op school, deels bij de bedrijven zelf.

In het geval van het ziekenhuis onderzochten ze onder andere of het een goed idee is om cress, kleine kiemplantjes, te gebruiken in gerechten. Ook keken ze naar de mogelijkheid om eten aan te bieden in de wachtkamers van de poliklinieken. Bij Epos uit Nijkerk deden ze onder andere onderzoek naar de houdbaarheid van marinademixen en het, eventueel door middel van robotisering, kunnen herkennen van product-vreemde bestanddelen in de kruidenmixen. Aan het eind van de week presenteerden ze hun bevindingen aan de bedrijven.

Docente Audrey Diepeveen sprak van een geslaagd project. “Onze studenten lopen in het eerste en tweede jaar al stage, dus het is niet voor het eerst dat ze aan de praktijk proeven. Dit is echter anders, want ze werkten nu in groepjes aan een concrete opdracht. Dat vonden ze heel leuk en interessant. Zo’n week zorgt voor een mooie afwisseling. Wij kunnen als docenten nog zulke mooie casussen bedenken, maar als ze bij een bedrijf zelf aan een echte opdracht kunnen werken en die ook mogen presenteren, is dat toch anders.”

Samenwerken

Aeres werkte voor dit project samen met Knooppunt Techniek uit Ede. Studenten kregen tijdens de week daarnaast een gastles van Codian Robotics, ook uit Ede. De twee bedrijven waar de studenten zich voor in hebben gezet, zitten in een consortium van bedrijven waarmee de school nauw samenwerkt.

Voor volgend jaar, als we dit weer gaan doen, kijken we ook naar andere bedrijven. In een regio die op het gebied van food bekend staat als innovatief en succesvol is de vijver wat dat betreft groot genoeg om in te vissen”, beaamt Diepeveen. “Er zijn nu tien tot twaalf bedrijven waarmee we samenwerken. We zoeken daarin altijd naar uitbreiding.”

Ook interessant

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp