European Sustainable Technology Innovation Center

Arnhemse ondernemersvereniging OKA ziet nog meer verbroedering

Ondernemers moeten nu ‘hun kop in de wind steken’ en kunnen beter te veel bezuinigen dan te weinig. Dat vindt Toni Iñiguez Najdanovski, de voorzitter van de grote Arnhemse ondernemersvereniging OKA. Hij ziet veel saamhorigheid.

Als voorzitter van OKA staat Iñiguez in nauw contact met de leden, 300 ondernemers uit de regio, en met de gemeente Arnhem. “We bellen in deze tijd met al onze leden en die bevindingen deel ik weer met wethouder Jan van Dellen.” Als eigenaar van schoonmaakbedrijf Antonio heeft hij ook nog eens 500 bedrijven als klant, van wie hij de problemen kent. “Wat er nu gebeurt, onder andere in de horeca, is schrijnend om te zien”, geeft hij aan. En de gevolgen kunnen in dat soort branches heel langdurig zijn, vreest hij. “Misschien wordt het wel nooit meer zoals het was. Zullen we ooit weer met zijn allen op vrijdagavond dicht op elkaar een borrel pakken?”

Jasje uit

Juist omdat de toekomst onzeker is, raadt Iñiguez bedrijven aan om moeilijke beslissingen te nemen. “Die NOW-regeling, de tegemoetkoming in de loonkosten, lijkt interessant en veel ondernemers hebben hiervoor gekozen. In de horeca echter, maar ook in mijn eigen sector, de schoonmaakbranche, hoor ik dat velen daar nu spijt van hebben. Die negentig procent die je vergoed krijgt, is in werkelijkheid veel minder. Als je zelf om bedrijfseconomische redenen gaat snijden, kun je dat veel efficiënter doen. Veel bedrijven ontkomen er niet aan dat ze een jasje uit moeten doen. Ik adviseer ze om nu hun kop in de wind te steken. Je kunt nu beter te veel bezuinigen dan te weinig.”

Dat wil niet zeggen dat Iñiguez vindt dat ondernemers vanuit de overheden te weinig of niet goed worden geholpen. Daar kijkt hij namelijk genuanceerd naar. “Je kunt dat glas als half leeg of half vol zien. Natuurlijk kan er altijd meer gedaan worden. Ik ben echter ook blij dat overheden, zowel landelijk als lokaal, heel snel hebben gehandeld en met een noodpakket zijn gekomen. Wat er nu staat is natuurlijk niet in steen gebeiteld. Dat zal verder worden bijgesteld. We moeten de overheid de kans geven om nog beter in te spelen op wat ondernemers nodig hebben.”

Hetzelfde schuitje

Hij ziet ondertussen, tussen al het leed door, mooie dingen ontstaan. In zijn ondernemersvereniging, waar leden altijd al de samenwerking opzoeken, is de verbroedering en de creativiteit nu groter dan ooit. “Bakkerij Tom van Otterloo had een speciale paasactie met pakketjes die ze rond brachten. Koffiebranderij Peeze, dat veel omzetverlies heeft, bood aan om te helpen om de pakketjes rond te brengen. Twee andere leden hebben elkaar eveneens gevonden. De één zit in de reisbranche en heeft tachtig touringcars die stilstaan, de ander regelt koks uit Spanje en Portugal voor de horeca. Die koks zijn nu terug naar hun thuisland, omdat er hier geen werk is. Met het reisbedrijf is afgesproken dat de touringcars kunnen worden ingezet om de koks op te halen als er hier wel weer werk is, omdat vliegen er voorlopig waarschijnlijk niet in zit.”

Ook al voelt de ene ondernemer de impact harder dan de ander, we zitten met zijn allen in hetzelfde schuitje”, besluit hij. “We moeten onszelf niet gek laten maken door indianenverhalen. Blijf rustig en help elkaar om hier samen zo goed mogelijk doorheen te komen.”

Op onze Corona-pagina vindt u alle informatie rondom de uitbraak van COVID-19, de coronacrisis en de genomen maatregelen door de Rijksoverheid, de regiogemeenten uit de regio Arnhem – Nijmegen – Ede/Wageningen en de provincie Gelderland. Op het forum kunt u uw hulpvraag stellen of reageren op de hulpvraag van andere organisaties. Ook kunt u zich hier inschrijven voor de Regionale Monitor waarin wij een overview geven van de impact van corona op de economie van de regio

Meer over corona en de regio

Meer over corona

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp