teamscope; pinkRF; CITC plannen 2020; PinkRF, Rockstart Digital Health, Rikus Wolbers, Novio Tech Campus, Health en High Tech, mdxhealth, novio tech campus, nieuwbouw EPR, Briskr, Debat Innovatie en ondernemen, novio tech campus

Novio Tech Campus: Health en High Tech hotspot van regio Gelderland

De afgelopen jaren heeft Novio Tech Campus zich in rap tempo ontwikkeld. Van voormalig NXP-terrein tot health en hightech hotspot van regio Gelderland. De campus huisvest inmiddels ongeveer 70 bedrijven, waar in totaal meer dan 3.400 mensen werken. Waar komt dit succes vandaan, wat gebeurt hier allemaal en hoe ziet de toekomst eruit?

Een health én hightech verhaal

Dat Nijmegen met het Radboudumc een vooraanstaande positie heeft op het vlak van health is genoegzaam bekend. Haar rijke hightech-geschiedenis is dat echter minder. In 1953 betrok Philips N.V. een vestiging in het centrum van de stad. Twee jaar later volgde de bouw van een groot complex in de buurt van Neerbosch. De ene na de andere fabriek werd hier opgetrokken en het groeide uit tot een van de grootste locaties voor halfgeleiderproductie in Europa.

In 2006 verzelfstandigde de halfgeleiderdivisie van Philips, wat leidde tot het ontstaan van een nieuw bedrijf: Next eXPerience (NXP). Door reorganisaties en herverdelingsplannen van NXP kwam in 2013 een deel van het terrein vrij. Dat was het startschot voor de ontwikkeling van Novio Tech Campus.

In de loop der jaren heeft zich op en rondom de campus een sterk hightech ecosysteem gevormd. NXP bracht Ampleon (2015) en Nexperia (2016) voort, hun hoofdkantoren vestigden zij op de campus. De aanwezigheid van deze wereldspelers van de chipindustrie heeft geleid tot de aanwas van veelbelovende chipbedrijven, zoals PinkRF en EPR. Net buiten het campusterrein zijn Trymax en Sempro gevestigd, internationaal succesvolle chipmachineproducenten. Kruisbestuiving tussen de verschillende bedrijven uit de chipindustrie hebben van de campus een broedplaats voor hightech innovatie gemaakt.

Het Chileense Teamscope nam in 2015 deel aan het Rockstart Digital Health programma en is sindsdien gevestigd op de Novio Tech Campus. Lees hier het verhaal van oprichter Diego Menchaca.

Enzyre’s biochip

Bedrijven bedenken hier ook slimme hightech-oplossingen het gebied van health. Voorbeeld daarvan is Enzyre, een start-up die meerdere mini-stoltesten verpakt in één biochip ter grootte van een creditcard. Met deze chip kunnen patiënten thuis, in plaats van onderzoekers op een laboratorium, hun bloedstollingswaarden meten en besparen zij een hoop tijd en ongemak.

Waander van Heerde, CSO en mede-oprichter van Enzyre, voelt zich ondersteund door de regio en het netwerk op de campus: “Door ons te vestigen op Novio Tech Campus zijn we in contact gekomen met cruciale partners van Business Cluster Semiconductors, zoals NXP, Sencio en EPR. Met de ondersteuning vanuit dit ecosysteem, en financiële ondersteuning vanuit provincie Gelderland, is het ons gelukt de biochip te ontwikkelen.”

Lees hier meer over de ontwikkeling bij Enzyre

Er zijn meer bedrijven als Enzyre. Om die te ondersteunen is de campus betrokken bij het samenwerkingsverband Briskr: Health and High Tech Generator. Samen met elf andere partners (bestaande uit overheden, netwerkorganisaties en kennisinstellingen) worden start-ups en scale-ups in health en hightech vooruitgeholpen. Met huisvesting, bedrijfskundig advies, financieringen en meetings helpt Briskr de ondernemers bij het zetten van de volgende stap.

Nijmegen innoveert

Novio Tech Campus groeit snel. Momenteel wordt er gewerkt aan de start van het Chip Integration Technology Center (CITC): een open innovatiecentrum voor een nieuwe generatie chips. De stap tussen een PhD’er die in vier jaar tijd één sample produceert en een commerciële organisatie die dit op een schaal van miljoenen of miljarden per jaar doet is groot. In het CITC wordt daarom de brug geslagen tussen fundamenteel onderzoek en nieuwe technologische producten. De chiptechnologieën worden op de Nijmeegse campus ontwikkeld en vervolgens wereldwijd toegepast.

Lees hier meer over de ambities van het CITC

De invloed van Nijmeegse innovatie wordt steeds zichtbaarder en reikt nu al tot ver buiten de grenzen van Nederland en Europa. Internationale start-ups melden zich bij Briskr en de eerste onderzoeksvoorstellen voor het CITC liggen klaar. Het fundament voor dit Nijmeegse health en hightech succes ligt op een voormalig Philipsterrein, in de buurt van Neerbosch: Novio Tech Campus.

Dit gebeurt er op de Novio Tech Campus

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp