voedingstuinbouw coronacrisis; noodpakket agrarische sector; Humphrey's en NEXTgarden Ingredient Farm; Start-ups Gelderland; Jaarverslag 2017 Humphrey’s Next Kitchen, regio leren kennen, klimaatneutrale tuinbouwgebied, tijd om te oogsten

Noodpakket van 650 miljoen voor agrarische sector

Het kabinet komt met een noodpakket van 650 miljoen euro voor specifieke onderdelen van de agrarische sector. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit maakte dat bekend. Verreweg het grootste deel van dat bedrag, 600 miljoen euro, is voor de sierteelt en sommige onderdelen van de voedingstuinbouw. Voor hen komt er een omzetschaderegeling. De overige 50 miljoen euro is bedoeld als compensatie voor getroffen frietaardappeltelers.

Lees hier over alle maatregelen en ondersteuning voor ondernemers uit de regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen

corona noodpakket agrarische sector

Het volledige pakket aan noodmaatregelen voor de agrarische sector. Klik om te vergroten. (16 april 2020)

Veel bedrijven in de sierteelt en de voedingstuinbouw hebben het heel zwaar door de corona-uitbraak. De exportmarkt en hun afzet richting de horeca zijn in korte tijd vrijwel helemaal weggevallen. De sectoren kunnen hun teelt en oogst niet zomaar stilleggen, de producten zijn relatief kort houdbaar en kunnen vaak niet op een andere manier verwerkt worden. Ondertussen blijven de vaste lasten en de productiekosten gewoon doorlopen. Daarom vindt het kabinet een schaderegeling gerechtvaardigd.

Uitgangspunt is dat dertig procent van het omzetverlies door de ondernemers zelf wordt gedragen en dat het kabinet bijspringt voor de overige zeventig procent. De telers van frietaardappelen, die hun afzet naar de horeca ook zien wegvallen, krijgen een compensatie voor de hoeveelheid aardappelen die ze in opslag hebben.

Details over de precieze uitwerking worden volgens de overheid binnenkort bekend gemaakt. De generieke maatregelen die op 17 maart werden aangekondigd zijn nog steeds ook gewoon geldig voor agrarische bedrijven.

Noodpakket agrarische sector lost problemen niet op

Landbouworganisaties zoals LTO Nederland riepen eerder al op tot een miljardensteun om de landbouw te redden. Ze zijn blij met dit noodfonds, maar geven in reacties richting meerdere media aan dat de problemen bij veel agrarische bedrijven zo groot zijn, dat ze hiermee niet zijn opgelost. De organisaties hopen op extra steun vanuit Brussel.

Meer over corona

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp