zomerondernemer 2019

Nijmeegse start-up Pontem Project wint landelijke finale ZomerOndernemer 2019

Met hun start-up Pontem Project werden Joep Helsen (19) en Elyas Razawi (20) verkozen tot beste ZomerOndernemer 2019. Nu maken ze zich op voor de Europese finale, komend voorjaar in Riga. Achter hun start-up waarmee ze studenten willen ondersteunen zitten twee bijzondere persoonlijke verhalen.

zomerondernemer 2019

Joep Helsen (19) en Elyas Razawi (20) uit het Rijk van Nijmegen winnen de landelijke finale van de ZomerOndernemer

Ze hadden de overwinning totaal niet aan zien komen, zegt Joep. “Bij de regionale finale in Rijk van Nijmegen hadden we wel een goed gevoel over onze kansen. Maar bij de landelijke finale leek het alsof de jury vrij sceptisch over ons idee was. We gingen ervan uit dat we met lege handen naar huis zouden gaan. Dat was niet erg geweest, het was sowieso een enorm leerzaam avontuur.” Er deden achttien start-ups mee, allemaal winnaars van een regionale voorronde. Veel concurrentie dus. “Dat we als winnaar werden gekozen, was oprecht een heel grote verrassing.”

Ambitie najagen

De jury roemde het goed dichtgetimmerde bedrijfsplan, met wetenschappelijke onderbouwing. Maar ook het persoonlijke verhaal achter Pontem Project sprak sterk tot de verbeelding. Elyas vluchtte als kind met zijn moeder uit Afghanistan. Vanuit een lastige sociaaleconomische situatie werd hij na de middelbare school aangenomen op Nyenrode Business Universiteit. Joep verloor zijn vader terwijl hij in het examenjaar van de middelbare school zat. Toch haalde hij het gemiddelde cijfer dat nodig was om in Rotterdam een prestatieve ‘Double Degree’ studie te kunnen gaan doen.

Die achtergrond was voor de twee vrienden, die elkaar op de middelbare school leerden kennen, de inspiratie voor Pontem Project. “We willen dat studenten ongeacht hun situatie toch hun ambitie kunnen najagen”, zegt Joep. “Dat willen we doen door studiebeurzen te creëren voor studenten met ambitie en een verhaal. Daarvoor hebben we drie componenten in gedachten. Crowdfunding, het aanvragen van fondsen en de bemiddeling tussen studenten en bedrijven.” Ze hebben ook nagedacht over de voordelen aan de kant van bedrijven. “Bedrijven hebben moeite om aan talent te komen. Door je hiermee in een vroeg stadium en op een bijzondere manier aan talent te binden, kun je dat voor een deel oplossen. Het mes snijdt dus echt aan twee kanten.”

Riga

Eind maart 2020 gaan de twee naar het Letse Riga, waar de Europese finale is. In totaal doen er daar ongeveer honderd start-ups mee, uit heel Europa. Wat de uitkomst ook wordt, leerzaam en nuttig zal de trip sowieso zijn. “Ons concept werkt alleen met een netwerk en met draagvlak. Zo bouwen we bruggen tussen studenten en bedrijven. Zo’n groot evenement biedt prachtige kansen.”

ZomerOndernemer

ZomerOndernemer is een project voor jongeren tussen de 15 en 23 jaar waarbij ze in zes weken een bedrijf starten. Dat gebeurt met de hulp van professionele coaches en via workshops en presentaties van lokale ondernemers. Ook is er een startkapitaal. ZomerOndernemer wordt in meerdere regio’s in Nederland georganiseerd. The Economic Board was dit jaar een van de partners in de regio Rijk van Nijmegen.

Meer over de ZomerOndernemer

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp