Nationale Zorginnovatieprijs Briskr promotie-onderzoek New Scientist Wetenschapstalent

Wetenschapstalenten uit Nijmegen en Wageningen genomineerd door New Scientist

Het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift New Scientist heeft twee vrouwelijke onderzoekers van het Radboudumc genomineerd voor de titel New Scientist Wetenschapstalent 2018. Het gaat om sociaal wetenschapper Maartje Luijten en tumoronderzoeker Willemijn Hobo. Ook dierwetenschapper Mirte Bosse van Wageningen University & Research hoort bij de genomineerden.

New Scientist Wetenschapstalent

Nog 22 andere onderzoekers in Nederland en Vlaanderen dingen mee naar de titel. De finale vindt plaats op 31 mei in TivoliVredenburg (Utrecht). Daar mogen vijf talenten hun onderzoek presenteren. De winnaar wordt voor de helft door een jury en voor de helft door stemmen bepaald. Stan Gielen, hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen en voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), is voorzitter van de jury.

Maartje Luijten

Maartje Luijten maakt deel uit van het Behavioural Science Instituut van de Radboud Universiteit. Ze doet onderzoek naar hersenprocessen bij verslaafden en kijkt of hun brein anders reageert op beloning, het leren van nieuw gedrag en het onderdrukken van impulsen. Met behulp van resultaten uit haar onderzoek wordt er nu gewerkt aan een game om jongeren te helpen bij het stoppen met roken.

 

Willemijn Hobo

Willemijn Hobo doet binnen de afdeling Laboratoriumgeneeskunde onderzoek naar immuuntherapie. Die relatief nieuwe vorm van kankerbestrijding zorgt ervoor dat het immuunsysteem wordt geactiveerd om kankercellen te vernietigen. Probleem is dat dat vaak ook geldt voor de gezonde cellen, waardoor ernstige bijwerkingen kunnen optreden. Hobo kijkt of het mogelijk is om door middel van gerichte therapie het afweersysteem een geheugen te laten ontwikkelen.

Mirte Bosse

Mirte Bosse onderzoekt het effect van DNA op het uiterlijk en functioneren van dieren. Ze kijkt vooral naar de invloed van de omgeving. Ze ontdekte dat menselijk handelen, bijvoorbeeld het bijvoeren van vogels, onbedoeld kan leiden tot micro-evolutionaire veranderingen. Die kennis helpt bij het leren begrijpen hoe evolutie werkt en wat onze rol daarin is.

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp