Mercator Launch IMPROVE

Mercator Launch Improve: van innovatief idee naar succesvolle start-up

Binnenkort start de herfsteditie van het Improve Programma van Mercator Launch weer. Wat houdt het in en wat hebben eerdere edities opgeleverd? Businesscoach Rob Groenendaal vertelt.

Het aankomende programma van Improve wordt alweer de derde editie. Daarnaast is er in de zomer onder de naam Summer School een vergelijkbaar begeleidingsprogramma, met als grootste verschil dat alles door middel van een crash course in een week tijd gebeurt.

Het Improve Programma is ons paradepaardje”, vertelt Groenendaal. “Het is ontwikkeld voor iedereen met een innovatief idee die wil valideren of dat geschikt is om er een start-up van te maken.” In het programma is plek voor tien potentiële start-ups, die in twaalf weken tijd tien stappen doorlopen onder begeleiding van ervaren businesscoaches. “Na het doorlopen van deze stappen weten de deelnemers, als het goed is, of ze met hun business idee verder willen en of het succesvol kan worden.”

Lean Startup Methode

Het Improve Programma is onder andere gebaseerd op de Lean Startup Methode. Groenendaal: “We zijn gewend om een idee eerst tot in de puntjes uit te werken. Pas als het perfect is, gaan we de markt op.” Bij Lean Startup ga je echter al de markt op voordat je product of dienst helemaal uitgekristalliseerd is. “We starten het IMPROVE programma altijd met de Why. Het is heel belangrijk dat je onderneemt vanuit een intrinsieke motivatie, omdat je oprecht gelooft waarde toe te voegen met je product of dienst. Daarna laten we de deelnemers een prototype bouwen waarmee ze direct de markt op kunnen. Zo kunnen ze testen of het in de smaak valt. Dat testen doe je direct bij de klant. Die geeft feedback en helpt bij de doorontwikkeling van je product.” Op deze wijze komen deelnemers er snel achter of hun idee levensvatbaar is.

Drie vaste coaches, waar Groenendaal er een van is, begeleiden de deelnemers tijdens dit proces. “We halen er echter regelmatig ook specifieke mensen uit het veld bij voor bijvoorbeeld een gastworkshop of voor mentorschap.”

Mooie lichtingen

Eerdere edities hebben de nodige succesverhalen opgeleverd, vertelt Groenendaal. “We hebben mooie lichtingen gehad met bedrijven die er ondertussen echt al staan.” Uit de voorbeelden die hij noemt blijkt een mooie mix van technologische en sociaalmaatschappelijke bedrijven. “Zo hadden we in de eerste editie Volta Enegery van Roel Bleumer. Hij levert zero emission generators: aggregaten op zonne-energie. Uit dezelfde lichting in 2018 komt Displac3D, een start-up die 3D-muziek creëert. Een heel ander voorbeeld is Sexual Healing van Nienke Helder, die eerder dit jaar het programma doorliep. Zij helpt vrouwen bij het overwinnen van seksuele trauma’s. Ook Lutto heeft een mooie doelstelling. Oprichtster Quirine Wissink biedt mensen de mogelijkheid om rouwverwerking online vorm te geven.”

Aanmelden

Start-ups met belangstelling kunnen zich aanmelden via hello@mercatorlaunch.nl. Mercator Launch richt zich met name op de Heyendaal Campus (RU, HAN en Radboudumc). Studenten, oud-studenten en medewerkers vormen de grootste doelgroep, maar heel strikt zijn die regels niet. “We stellen het Improve Programma open voor de hele regio. Voor goede ondernemers met een innovatief plan maken we altijd een plekje vrij.”

Over Mercator Launch

Mercator Launch is een initiatief van Radboud Universiteit, Radboudumc en HAN. Ook heeft het de stempel ‘supported by’ van The Economic Board ontvangen. Het is een zogeheten pre-incubator die start-ups bij hun allereerste stappen ondersteunt. Studenten kunnen met hun vragen over ondernemen dan ook terecht bij Mercator Launch, die voorziet in hands-on support bij specifieke businesscases, workshops geeft en leningen tot 100.000 euro kan verstrekken. The Economic Board ondersteunt onder andere door de deelnemers van de pre-incubator toegang te verschaffen tot haar netwerk van bedrijven.

Meer over Mercator Launch

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp