Living Lab NEXTgarden

Living Lab NEXTgarden onderzoekt nieuwe mogelijkheden

Hogeschool Van Hall Larenstein, gemeente Lingewaard en NEXTgarden werken samen in een Living Lab. In dit lab onderzoeken ze nieuwe mogelijkheden voor het eigentijdse tuinbouwgebied tussen Arnhem en Nijmegen.

Living Lab

Een Living Lab is een locatie waar verschillende partijen samen experimenteren met innovatieve ideeën in een real life opzet. Dat is nodig om oplossingen te ontwikkelen die later ook stand houden in de complexiteit van het dagelijks leven. Niet alleen de technische uitvinding bepaalt namelijk het succes. Het gaat ook om organisatorische en maatschappelijke keuzes en processen. Gebruikers, regelgevende instanties, betrokken organisaties, bedrijven, allemaal zijn ze belangrijk voor het slagen van een nieuw product of nieuwe werkwijze.

In dit Living Lab bedachten studenten van Van Hall Larenstein verschillende teeltopties om NEXTgarden tot bloei te laten komen. Voorbeelden: voedzame algen kweken in lagen of de teelt van groente en fruit voor de lokale markt. Jan Taks, projectleider van NEXTgarden: “Korte ketens is een concept waar we veel in zien, nu wordt er te veel met voedsel heen en weer gesleept, als je het lokaal kunt afzetten en gebruiken, bespaar je veel energie en je kweekt ook bewustwording.”

Een ander idee van de studenten: kassen verhuren aan volkstuinders, past hier mooi in. “Als je een grote kas verdeelt in stukjes van een hectare, kun je die verhuren en bijvoorbeeld senioren en gehandicapten hun eigen groente laten verbouwen. Zo wordt de kas dan ook een ontmoetingsplaats, waar bijvoorbeeld samen gekookt wordt met het zelf geteelde voedsel.”

Cannabis

De studenten kwamen ook met de teelt van cannabis of hennep. Wellicht kan de proef die het kabinet wil nemen met legaal gekweekte cannabis voor de verkoop in coffeeshops gedeeltelijk op NEXTgarden worden uitgevoerd. Ook is er cannabis voor medicinaal gebruik, die wordt verstrekt op doktersrecept om bijvoorbeeld pijn te bestrijden. Jan Taks: “Er zijn twee ziekenhuizen in de regio die hiermee een proef willen doen, het wachten is nu op de vergunning en dan kunnen we ermee aan de slag in NEXTgarden.”

Hulp van de provincie bij snelle start

Lingewaard heeft samen met buurgemeente Overbetuwe subsidie aangevraagd bij de provincie. Hiermee wil NEXTgarden heel concreet de plannen uitwerken voor bestaande bedrijven en ze implementeren. Jan Taks: “We hebben al hele leuke ideeën en offertes klaarliggen, als we in april de uitkomst krijgen, kunnen we van start!”

Lees ook

Samenwerking past bij NEXTgarden

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp