Koning Willem-Alexander Nijmegen

Koning Willem-Alexander brengt bezoek aan Nijmegen

Op 4 juli a.s. brengt Koning Willem-Alexander opnieuw een bezoek aan de regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen. Deze keer komt hij naar Nijmegen, dat in 2018 de titel meest duurzame hoofdstad van Europa mag dragen. Deze titel werd Nijmegen als eerste Nederlandse stad toegekend door de Europese Commissie. De Koning zal onder andere een bezoek brengen aan het bezoekerspaviljoen en De Bastei. Daarnaast spreekt hij met diverse vertegenwoordigers van duurzame initiatieven, waaronder Sit & Heat.

Nijmegen mag in 2018 een jaar lang de titel European Green Capital dragen. De stad werd onder andere verkozen door de tendens van vergroening en verduurzaming die het de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. In 2018 vinden er talloze activiteiten en evenementen plaats, die Nijmegen nog groener trachten te maken. Zo kunnen bezoekers van de Vierdaagsefeesten een biertje doneren ten gunste van de bouw van een zonnepark. Organisaties van grote evenementen en prijzen, zoals de uitreiking van de prestigieuze Koning Willem I Prijs, kiezen in 2018 ook voor Nijmegen.

Hubert Bruls, voorzitter van The Economic Board en burgemeester van de gemeente Nijmegen: “Hoe trots kun je zijn als burgemeester van Nijmegen? Die groene ‘vibe’ in Nijmegen gaat langer mee dan één jaar en heeft effect voor de hele regio. Daar ben ik van overtuigd. Met de projecten van 2018 creëren we duurzaam resultaat.”

Lees hier de column van burgemeester Bruls Groene vibe in de regio

Nijmegen draagt het stokje in 2019 over aan Oslo, in 2020 is het de beurt aan Lissabon.

Koning Willem-Alexander Nijmegen

Koning Willem-Alexander begint het bezoek in het duurzaam ontworpen bezoekerspaviljoen. Daar geeft wethouder Tiemens een toelichting op het concept ‘Green Capital’. Ook spreekt de Koning met vrijwilligers die bezoekers laten kennismaken met projecten om Nijmegen te verduurzamen. Het bezoek wordt voortgezet in het centrum voor natuur en cultuurhistorie ‘De Bastei’ aan de Waalkade. Na een korte rondleiding spreekt de Koning in het ‘kinderatelier’ met leerkrachten en leerlingen over het concept ‘Eco-schools’. Dit is een internationaal keurmerk voor scholen.

Lees hier de blog van Harriët Tiemens Een groene vibe in Nijmegen: planten en oogsten. 

Aansluitend heeft de Koning een ontmoeting met vertegenwoordigers van enkele duurzame maatschappelijke initiatieven als; een circulaire woning met duurzaam meubilair, ‘Actie Steenbreek’ tegels eruit, plantjes erin, ‘Leven zonder afval’ en ‘Sit & Heat’ een alternatief voor terrasverwarming. Na de gesprekken is er een wandeling voorzien via de Lindenberghaven naar de Stadswaard. Bij de Lindenberghaven wordt een toelichting gegeven op het project ‘Walk of Waste’. Dit zijn door Nijmeegse kunstenaars versierde afvalbakken. Het bezoek wordt afgesloten met een korte wandeling door natuurgebied De Stadswaard aan de stadsgrens van Nijmegen. Hier worden natuurontwikkeling in de Gelderse Poort besproken, evenals de verbinding tussen stad en natuur. Ook is er een ontmoeting met medewerkers van ‘Struin’. Deze buitenschoolse opvang organiseert het hele jaar door activiteiten voor kinderen na schooltijd in de natuur.

Bezoek Wageningen

Zaterdag 23 juni bracht de Koning ook al een bezoek aan Wageningen. De Koning opende het eeuwfeest op de de Wageningen University & Research (WUR), waar diverse congressen en andere activiteiten plaatsvonden. Daarnaast werd er door de Koning een speciale eeuwfeestboom geplant. Leuk detail: zijn vader prins Claus plantte in 1991 een boom met dezelfde schop. Meer informatie op Wur.nl

Ook interessant:

Kenniscentrum in Nijmegen moet basis gaan leggen voor circulair gebouwde woningen

Groene vibe in Nijmegen door European Capital 2018

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp