keuzegids 2020; internationaal, studentenaantal, campus Wageningen, Google Ad Grants

Regionale universiteiten opnieuw beste universiteiten van Nederland

De Wageningen University & Research (WUR) en de Radboud Universiteit (RU) zijn opnieuw verkozen tot beste universiteiten van Nederland. De twee universiteiten in onze regio mogen zich respectievelijk de beste van Nederland noemen in de categorie ‘overige’ universiteiten en in de klasse ‘brede klassieke’ universiteiten. Het onderzoek is uitgevoerd door de Keuzegids 2020.

Beide universiteiten stonden ook vorig jaar op één. Het is zelfs de achtste keer in negen jaar tijd dat de RU en de vijftiende keer op rij dat de WUR op de eerste plek belanden. De RU zei hierover tegen de Gelderlander: “Het is heel stimulerend als iemand anders zegt: jij bent de beste. En dat voor de achtste keer in negen jaar tijd. Dat is motiverend voor medewerkers en studenten.”

Keuzegids 2020

Sowieso is de Keuzegids 2020 positief over het universitaire landschap. Het aantal studenten stijgt nog steeds en tegelijkertijd wordt de kwaliteit van het onderwijs hoger beoordeeld dan in 2018 en 2017. Ook opvallend: het aantal studenten dat zijn diploma na vier jaar in de zak heeft, is op het hoogste niveau sinds 2006 (59,4 procent versus 38,7 procent).

Er zijn in Nederland in totaal veertien universiteiten, die tezamen een groot aanbod bacheloropleidingen hebben. De Keuzegids onderzoekt jaarlijks de kwaliteit van dit aanbod om zo studenten te helpen kiezen. Er wordt onder andere gekeken naar de toelatingseisen, het arbeidsmarktperspectief en plus- en minpunten van de opleiding en universiteit. Aan ieder criteria wordt een puntenoordeel toegekend.

Naast de opleidingsinstituten worden ook de beoordelingen van de studies zelf vergeleken. Ook hier staat de WUR bovenaan de top tien met de opleiding Plantwetenschappen, die 96 punten van de maximale 100 weet te scoren.

Meer over de WUR en de RU

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp