GreenMetric Ranking 2020; SustainaBul 2019; WUR Energy Alliance; insecten eten, WUR Wageningen University Klimaatakkoord; Keuzegids 2019, universiteit ranking, Unilever verhuist

Gelderse universiteiten opnieuw bovenaan de top in Keuzegids 2019

De Wageningen University & Research (WUR) is opnieuw uitgeroepen tot beste universiteit van Nederland door de Keuzegids. De andere universiteit in de regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen, de Radboud Universiteit (RU), staat in de Keuzegids 2019 op één in de categorie beste klassieke universiteit van Nederland. Vorig jaar stonden zij nog op de tweede plek in deze categorie. Keuzegids wees de grote toename van studenten aan als oorzaak van de lagere score van een aantal universiteiten.

De UvA en de EUR zijn het afgelopen jaar uitgedijd naar meer dan 7000 eerstejaars. Sommige grote opleidingen in Rotterdam zijn met een kwart gegroeid, zoals bedrijfskunde en rechtsgeleerdheid. Economie en bedrijfskunde tellen bij de UvA en de EUR ruim 800 eerstejaars. Die massaliteit komt de onderwijskwaliteit niet ten goede”, zo schrijft de Keuzegids 2019 op haar website.

Keuzegids 2019

Er zijn in Nederland in totaal veertien universiteiten, die tezamen een groot aanbod bacheloropleidingen hebben. De Keuzegids onderzoekt jaarlijks de kwaliteit van dit aanbod om zo studenten te helpen kiezen. Er wordt onder andere gekeken naar de toelatingseisen, het arbeidsmarktperspectief en plus- en minpunten van de opleiding en universiteit. Aan ieder criteria wordt een puntenoordeel toegekend.

De WUR is voor de veertiende keer beoordeeld als beste universiteit van Nederland met 74 punten in de categorie ‘overige universiteiten’. De RU wordt gezien als beste universiteit in de categorie ‘brede klassieke universiteit’ met 63 punten.

Regionaal succes

Ondanks de grote groei in de studentenaantallen van de WUR, geven haar studenten aan dat zij zich geen nummertje voelen op de universiteit. De sfeer is persoonlijk, studenten voelen zich serieus genomen en verbonden met de universiteit. Bij andere universiteiten, waaronder de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR), leidde de toename van het aantal studenten juist tot achteruitgang van de kwaliteit van het onderwijs.

Volgens de Keuzegids biedt de RU goede faciliteiten voor haar studenten. De universiteit dankt haar hoge score ook aan de dertien bachelorstudies, waaronder tandheelkunde, sociologie en wiskunde, die op landelijk niveau als beste zijn aangemerkt.

Behaalde successen in het verleden

De WUR scoorde dit jaar ook goed in verschillende universitaire wereldranglijsten. Zo neemt ze de 59e plek in op de Times Higher Education World University Ranking en staat de universiteit op de eerste plek in de National Taiwan Ranking in de categorieën Agrarisch gebied en Environment & Ecology.

Ook interessant

Radboudumc en Radboud Universiteit onderzoeken aanpak pandemieën

Wetenschappers Radboud Universiteit leggen basis voor quantumbrein

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp