KEMA labs; Energy, KEMA-lab, duurzaam energiegebruik energieopslag, investeringskansen energie; volgroen; Green Tech Week

 ’s Werelds eerste testlab voor supergrids geopend in Arnhem

Op 4 oktober vond de officiële opening plaats van Koningin Maxima High Power Lab, onderdeel van DNV GL. Dankzij een investering van € 70 miljoen kunnen in het laboratorium testen worden uitgevoerd aan elektrische netcomponenten op een ultrahoog voltage, wat (nog) nergens anders ter wereld kan.

Investering DNV GL

De investering is een logische stap gezien de ontwikkelingen in de groeiende energie-industrie. De verwachting is namelijk dat de vraag naar energie blijft groeien in de komende decennia met maar liefst 140% tot en met 2050. De stijgende vraag naar energie zorgde voor de opkomst van supergrids, die deze energie transporteren van aanbieder naar klant. Deze supergrids kunnen een vermogen dragen van 800 kV en meer. In China en India zijn zelfs netten tot 1200 kV in opkomst.

Het KEMA-lab trekt jaarlijks een groot aantal (inter)nationale klanten, die gebruikmaken van lokale voorzieningen zoals hotels, restaurants en dergelijke.

Uitbreiding

KEMA gaat daarnaast uitbreiden naar het leegstaande Elektrum. Op het terrein zou eerst woningbouw gerealiseerd worden, wat echter nooit gebeurd is. Het terrein en de huidige bebouwing krijgt diverse bestemmingen zoals opslag en laboratoria.

Het DNV GL lab in Arnhem test al negentig jaar componenten voor elektriciteitsnetwerken en voorziet ze van certificering, waardoor onder andere het risico op stroomuitval verminderd wordt. Om ook de componenten van de nieuwe supergrids voldoende te kunnen testen, was een uitbreiding van het kortsluit- en hoogspanningslaboratorium nodig. Volgens DNV GL is het Koningin Maxima High Power Lab momenteel het eerste en enige ter wereld dat de componenten voor deze netwerken op een ultrahoog voltage kan testen.

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp