Dag van de Ondernemer 2019; Health Innovation School

Kamertekort brengt internationale studenten in de knel: “Je hoort ontzettend veel problemen”

Het nieuwe studiejaar is van start gegaan en dus trekken vele studenten na hun vakantieperiodes weer richting hun kamers. Althans, als ze al ergens terecht kunnen. Het kamertekort loopt flink op en dat treft voornamelijk internationale studenten. The Life Net is hard bezig om door middel van informatievoorziening deze problematiek, waar schrijnende voorbeelden over bestaan, aan te pakken.

Voorafgaand aan het nieuwe studiejaar publiceerde Trouw een zorgwekkend artikel over het toenemende kamertekort in Nederland. Kences-directeur John de Bie houdt er rekening mee dat het aantal studenten dat geen kamer kan vinden in de jaargang 2024-2025 opgelopen is tot 50.000. Juist internationale studenten komen daardoor flink in de knel, beschrijft de krant. Aan de ene kant is dat doordat zij minder makkelijk op en neer reizen tussen hun ouderlijk huis en de plek van de studie, aan de andere kant doordat de Nederlandse woningmarkt voor hen een stuk minder begaanbaar blijkt.

The Life Net

Een aantal jaar geleden berichtte de NOS al over de problemen die internationale studenten ervaren, maar het probleem is momenteel nog steeds aan de orde van de dag. Mede om die reden is The Life Net in het leven geroepen. Dit is een initiatief om onder meer internationale studenten te voorzien van informatie over het studeren, werken of wonen in de regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen. Op de online platforms kunnen studenten met vragen reeds terecht, maar er zijn ook vergaande plannen voor de komst van twee fysieke centra.

Zeb Bergsma, community manager bij The Life Net, ervaart zelf ook dat internationale studenten veel vragen hebben over het vinden van een kamer: “Ik stond recent namens The Life Net op een open dag voor internationale studenten en de meeste vragen waren woongerelateerd. Je hoort dat er veel problemen zijn, meestal over de ‘no internationals’-quote in advertenties. Omdat er zo’n tekort is, krijgen Nederlanders van de meesten voorrang.”

Zeb Bergsma

Zeb Bergsma, community manager bij The Life Net

Lees meer over The Life net

Tweeledig initiatief

Het gaat zelfs zo ver dat de Universiteit Twente een oproep geplaatst heeft aan kamerloze internationale studenten om elders een studie te vinden. Bergsma kent gevallen dat internationale studenten een maand in een hostel moeten verblijven, met zijn tweeën op een kamer moeten zitten of veel te veel betalen voor een ruimte. Vaak weten de studenten die hierheen komen niet eens waar ze recht op hebben. Of de internationals weten niet wat er in hun contract staat, simpelweg omdat het in het Nederlands is opgesteld. Met dit soort zaken helpt The Life Net.

Bergsma: “Het initiatief is in feite tweeledig. Aan de ene kant laten we zien waar er aanbod is door middel van onze online platforms, zodat ze een kamer kunnen vinden via de juiste kanalen om oplichting te voorkomen. Aan de andere kant helpen we ze met hun rechten als huurder.”

Eerlijk en realistisch

Volgens Bergsma is het wel ontzettend belangrijk dat instellingen blijven mikken op de komst van internationale studenten. Op die manier vinden bedrijven ook in de toekomst nog geschikt personeel om de regio verder te laten groeien. Het is dan wel goed om daarbij ‘een eerlijke oproep’ te doen, zoals Bergsma het noemt. Nieuwe studenten moeten wel weten dat het moeilijk is om een kamer te vinden. Zo kunnen zij in ieder geval op tijd beginnen met hun zoektocht.

Bergsma: “Probeer mensen te werven, maar probeer ook bij te dragen aan de voorzieningen. En als dat niet lukt, geef dan een realistisch beeld. Op die manier voorkom je dat mensen op de verkeerde aannames overtuigd worden, want het gaat hier wel gewoon om basisbehoeftes. Ik vind dat daarin een verantwoordelijkheid ligt voor opleiders, want nu wordt het probleem nog te veel bij de student zelf gelegd.”

Rol van The Economic Board

The Economic Board heeft The Life Net ontwikkeld. In opdracht van de provincie Gelderland en de gemeenten Arnhem en Nijmegen beheert en onderhoudt ze het platform. Momenteel werkt The Economic Board met partners aan de integratie van de online kanalen met de fysieke centra.

Meer over The Life Net

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp