perspectief; Netwerkbijeenkomst ZonMw-programma, Shift Happens!

Econoom Joris Knoben is blij met meer duidelijkheid voor ondernemers

Het kabinet heeft er goed aan gedaan om ondernemers een perspectief te schetsen. Dat vindt Joris Knoben, hoogleraar Bedrijfseconomie aan de Radboud Universiteit. Een halve en een hele maand geleden vroegen we Knoben ook al om zijn visie op de impact van het coronavirus te geven.

Bij veel ondernemers viel de voorlaatste toespraak van premier Rutte rauw op hun dak”, weet Knoben nog. “Dat kwam vooral omdat er geen perspectief werd gegeven. Bovendien werd er niets gezegd over de moeite die ondernemers hadden gedaan om protocollen op te stellen voor maatwerk in de anderhalvemetereconomie.” Na de toespraak van vorige week is dat perspectief er voor veel sectoren wel. Er is een agenda, de meeste ondernemers weten nu waar ze aan toe zijn. “Veel sectoren kunnen hier nu mee uit de voeten. Ze kunnen plannen gaan maken.

De overheid kan nooit iedereen tevreden stellen, weet Knoben ook. “Het is een soort onmogelijke spagaat. Sommigen vinden dat er nu, vanuit medisch opzicht, te veel perspectief wordt geboden.” En voor sommige sectoren zijn de vooruitzichten nog heel beperkt. “Er zijn nog veel uitdagingen. In de culturele sector zijn zalen van dertig en zelfs honderd personen bijvoorbeeld nog steeds verliesgevend. Grote evenementen laten daarnaast misschien nog meer dan een heel kalenderjaar op zich wachten. Op een gegeven moment houdt dat voor hen gewoon op. Dan zijn er flinke subsidies nodig, of er komt een grote kaalslag.”

Sociale cohesie

De discussie over wat er nu wel en niet mag, gaat volgens Knoben iets te veel over twee onderwerpen, terwijl een derde ontbreekt. “Premier Rutte zei een paar keer dat er niet alleen naar de belangen van de gezondheidszorg, maar ook naar economische belangen wordt gekeken. Er is in mijn ogen echter nog een derde pilaar: het maatschappelijke belang. De sociale cohesie. Het openen van verpleegtehuizen is bijvoorbeeld op de lange baan geschoven. Dat is economisch niet zo belangrijk, maar daarin zit wel een groot sociaal belang. Bij het openen van sportclubs voor kinderen is daar wel naar gekeken. Maar kwetsbare groepen, zoals bijvoorbeeld mensen met een handicap in een woongroep, hebben ook perspectief nodig. Die kant van de discussie moet ook worden gevoerd.”

Op onze Corona-pagina vindt u alle informatie rondom de uitbraak van COVID-19, de coronacrisis en de genomen maatregelen door de Rijksoverheid, de regiogemeenten uit de regio Arnhem – Nijmegen – Ede/Wageningen en de provincie Gelderland. Op het forum kunt u uw hulpvraag stellen of reageren op de hulpvraag van andere organisaties. Ook kunt u zich hier inschrijven voor de Regionale Monitor waarin wij een overview geven van de impact van corona op de economie van de regio

Meer over corona en de regio

Meer over corona

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp