imec John Baekelmans

Inspirerende innovators: John Baekelmans wil met imec bijdragen aan een beter leven

De samenwerking tussen wereldspelers imec, Radboudumc, Radboud Universiteit en Wageningen University & Research hield de gemoederen in de regio het afgelopen jaar druk bezig. John Baekelmans, managing director van imec Nederland, vertelt hoe imec met innovaties op het gebied van nanotechnologie, AI en big data wil bijdragen aan duurzame oplossingen voor wereldwijde vraagstukken. “Uiteindelijk gaat het allemaal om gedragsverandering.”

We zijn het verschuldigd aan onze kinderen

We kunnen er niet omheen. Het klimaat wordt de komende vijftien jaar een ongelooflijk belangrijke bepalende factor. We zijn het verschuldigd aan onze kinderen, die hierover steeds meer van zich laten horen, om aan de slag te gaan. Ik denk dat we het onderschat hebben. Op dit moment begeven we ons in de digitale revolutie en we zien nu pas de impact op het klimaat van deze en de drie revoluties voor ons.”

John Baekelmans constateert dat het de mensen tot nu toe niet gelukt is daar voldoende aan te veranderen. Er wordt nog steeds te weinig aan overproductie en duurzaamheid gedaan. Dat leidt niet alleen tot opwarming van de aarde, ook lijden steeds meer mensen aan welvaartziektes zoals kanker, obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten.

Geen blue sky research

Imec wil daar verandering in brengen en bijdragen aan een beter leven. Daarvoor zijn ze naar Gelderland gekomen. Met het OnePlanet-initiatief heeft het onderzoekscentrum in 2019 een huwelijk gesloten met het Radboudumc, Radboud Universiteit en Wageningen Universiteit & Research: “Hier kunnen we samenwerken met de beste universiteiten. De ontdekkingen die zij doen toetsen wij aan onze technieken. Daaruit ontstaan spitsvondige uitvindingen. Bijvoorbeeld een kleine chip waarmee je met een druppel bloed na vijftien minuten kunt zien of iemand kanker heeft.”

“Nog niet alle puzzelstukken zijn ingevuld”, vervolgt Baekelmans, “maar dankzij ons gezamenlijke gevoel van urgentie gaan we hard met diverse ontwikkelingen. De komende vijf tot tien jaar gaan we doorbraken krijgen. Niet in de vorm van blue sky research, maar oplossingen die we naar de markt kunnen brengen.” Samen slaan ze de handen ineen om langetermijnoplossingen te ontwikkelen die de gezondheid bevorderen en helpen bij de productie van voedsel op een duurzame en evenwichtige manier.

We staan ’s ochtends op de weegschaal en als ons gewicht goed is denken we dat we gezond zijn. Maar er is zoveel dat we niet weten.

Wereldkampioen

imec john baekelmans

De health patch van imec

Een van de oplossingen zijn applicatiemogelijkheden die op basis van een aantal indicatoren je gezondheid meten en persoonlijk voedingsadvies geven. “Lang werd gedacht; als we iedereen een beetje advies geven om wat meer te sporten en gezonder te eten, dan komt het wel goed. Maar inmiddels heeft bijna de helft van de volwassen inwoners van Nederland overgewicht (bron: RIVM). Iedereen is anders, dus we zullen dat veel persoonlijker moeten begeleiden. We staan ’s ochtends op de weegschaal en als ons gewicht goed is denken we dat we gezond zijn. Maar er is zoveel dat we niet weten”, legt Baekelmans uit.

Imec is wereldkampioen in het kleiner maken van de technologie zodat dit gebruikt kan worden om de gezondheid van mensen te meten. Denk aan externe wearables zoals de smartwatch of een pleister op je borstkas waarmee je te weten komt hoe het met je lichaam gesteld is. Dat kan leiden tot een veel beter preventiebeleid in de gezondheidszorg.

Digitale kopie van je lichaam

Dit alles gebeurt buiten je lichaam. We weten nog niet wat zich binnenin afspeelt. Daar focust Imec zich nu op door ingestibles te ontwikkelen; sensoren die je inslikt zodat er een veel beter beeld verkregen wordt van wat er in je lichaam gebeurt. “Als we weten hoe je er aan de buiten- en binnenkant uitziet kunnen we een digitale representatie van ieders lichaam maken.”

Dat wordt met raketten en formule 1-wagens gedaan, maar nog niet met ons eigen lijf”, geeft Baekelmans als voorbeeld. Hij legt uit waarom het nuttig is om een digitale kopie te maken van een mensenlichaam: “Zo is te zien hoe we bepaalde gezondheidsproblemen kunnen oplossen of verlichten. Met deze kopie kan geëxperimenteerd worden om te zien wat de impact van een bepaalde behandeling kan zijn. Dit hoeft dan niet meer op u als persoon te gebeuren.”

Willen mensen het weten?

imec john baekelmans smart toilet

De smart toilets van imec: toiletten met ingebouwde sensoren waarmee men urine kan meten en daardoor een advies over eetgewoonten kan geven.

Om dit te laten werken moeten mensen wel willen weten hoe het met hun lichaam gesteld is. “Daar doen we onderzoek naar. Soms zeggen mensen liever niks te weten, met als risico dat het na een onverwachtse diagnose binnen een paar weken gedaan kan zijn. Mensen die niet veel tijd meer hebben geven echter vaak een ander antwoord; liever wisten ze eerder hoe het met hun gezondheid gesteld is, zodat ze hun leven anders vorm hadden kunnen geven. Ook mensen die jong een ouder zijn verloren willen meestal geïnformeerd worden. We willen graag andere mensen overtuigen door op een positieve manier advies te geven.”

Een eerste experiment vond afgelopen zomer plaats op Lowlands. Imec plaatste op het festival smart toilets, toiletten met ingebouwde sensoren waarmee men urine kan meten. Op basis daarvan ontvingen toiletbezoekers een analyse en een daaraan gekoppeld eet-advies. Zij zagen bijvoorbeeld dat ze niet voldoende gehydrateerd waren. “Af en toe vonden ze dat confronterend, maar ze wilden het wel weten. Ik denk dat mensen het moeten gaan zien als iemand die over je schouder heen kijkt en proactief zegt; laat even je bloed prikken, want we zien een afwijking. Uiteindelijk gaat het allemaal over gedragsverandering.”

The Economic Board x INNOVATE

John Baekelmans spreekt tijdens het event The Economic Board x INNOVATE. Op 3 oktober vertellen inspirerende innovators in de Eusebiuskerk in Arnhem over belangrijke oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen op het gebied van Food, Health, Energy en Hightech. Deze avond staat volledig in het teken van ondernemerschap en innovatie.

Lees hier meer

Meer over AI

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp