Jan Terlouw Innovatieprijs 2019

Jan Terlouw Innovatieprijs naar Climate Booster

Gisteren werd in Arnhem op het Kiemt Congres de Jan Terlouw Innovatieprijs 2019 uitgereikt. De eerste prijs ging naar Climate Booster uit Duiven. Dit bedrijf maakt een ventilator die de warmte van bestaande radiatoren verdeelt over de ruimte. Daarmee bespaar je minimaal vijftien procent op het energieverbruik en wordt het huis veel sneller warm.

De Climate Booster maakt de energietransitie tastbaar en is voor iedereen betaalbaar
Jan Terlouw, voorzitter van de Jan Terlouw Innovatieprijs

Lage-temperatuur-verwarming

Voor de huidige verwarmingsketels betekent de ventilator een grotere opbrengst in warmte. De ketel kan zo’n twintig graden lager worden ingesteld. Voor de toekomstige warmtesystemen is het dé oplossing om met lage verwarmingstemperaturen toch het hele huis goed warm te krijgen. Denk hierbij aan warmtepompen of zonneboilers.

De energietransitie vertalen naar het dagelijks leven

De jury was gecharmeerd van deze techniek omdat het zo praktisch is, eenvoudig, betaalbaar en direct toe te passen door iedereen. Ook viel de onderneming op door haar integrale aanpak. De uitvinding vertaalt het abstracte van de energietransitie naar een praktische toepassing.

De prijs biedt de winnaar veel exposure en daarnaast een cheque van 10.000 euro.

Dit is de negende keer dat Kiemt de prijs uitreikt. Daarmee beoogt de stichting doel innovaties en nieuwe bedrijvigheid voor de energietransitie en circulaire economie te stimuleren in Oost-Nederland.

Drie nominaties in de regio

Alle drie de genomineerden komen uit de regio: naast Climate Booster stonden Save Plastics en Be O Bottle op de nominatie. Save Plastics uit Arnhem zamelt lokaal plastic in om het te verwerken tot producten in de buitenruimte, zoals bankjes, palen en planken en zelfs een huis.

Ook het Nijmeegse Be O Bottle werkt aan het plasticprobleem. Zij maken plastic uit hernieuwbare grondstoffen zoals suikerriet, cassave en algen. De Be O Bottle uit suikerriet kan gewoon in de vaatwasser en neemt geen smaken en geuren op.

Ook interessant

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp