zonnepark Nijmegen

Innovatief zonnepark Nijmegen voorbeeld voor rest van de wereld

De plannen voor een enorm zonnepark in Nijmegen zouden wel eens zo bijzonder kunnen zijn dat ze in veel andere landen navolging gaan krijgen. Dat verwacht energiebedrijf Engie, dat het project wil gaan realiseren. Engie spreekt bovendien over samenwerkingskansen voor regionale bedrijven.

Het park moet ongeveer 50 hectare groot gaan worden en zo’n 120.000 zonnepanelen gaan bevatten. De locatie ligt ten westen van de A73, ter hoogte van de wijk Lindenholt. Het bijzondere is dat de zonnepanelen op stellages worden gezet. Daaronder is ruimte voor gewassen. “Zonnevelden hebben enorm veel voordelen, maar de ruimte en landbouwgrond die ze innemen is in Nederland vaak een punt van discussie”, weet Rutger Jan Pessers, directeur Renewable Energy bij Engie. Dit zou volgens hem de oplossing daarvoor kunnen zijn.

Toevallig

Het idee ontstond redelijk toevallig tijdens een gesprek van Pessers met een ondernemer uit Nijmegen die metalen onderdelen voor kassen maakt. “We hadden het over zonnevelden en kwamen al pratende op dit idee uit.”

Dat het park in Nijmegen komt, is geen toeval. Pessers: “We hebben in Nijmegen natuurlijk heel lang een energiecentrale gehad. Nu staat op die plek een proeftuin van ons voor nieuwe technologieën. We hebben op die manier al jarenlang veel contact met allerlei partijen in de regio en er zijn veel gezamenlijke ideeën. Ook in Beuningen gaan we bouwen aan een zonnepark. En in Bemmel hebben we een groengasinstallatie.”

Lees hier meer over de proeftuin Energiecentrale Gelderland in Nijmegen.

Regionale ondernemers

Engie ziet samenwerkingskansen voor lokale en regionale ondernemers. “We werken bijvoorbeeld al samen met het Nijmeegse ReRa, dat heeft uitgerekend hoeveel zonlicht er nog op de grond komt. Aan de hand daarvan wordt gekeken welke gewassen geschikt zijn voor teelt onder zo’n constructie. Dat is zeker niet ons specialisme, dus wij zoeken de samenwerking met telers. Maar misschien is er ook wel iets mogelijk op het gebied van biodiversiteit, met insectenhotels. Dat gaan we de komende tijd verder uitwerken en testen.”

Kansen in Zuid-Europa

Het zou Pessers niet verbazen als dit project in de toekomst veel navolging gaat krijgen. “Op andere plaatsen in Nederland waar plannen zijn voor een zonnepark, volgen ze dit project met veel interesse. Maar ook in landen als Spanje, Italië en Portugal zie ik kansen. Daar is ruimtegebrek niet het probleem, maar het is er wel belangrijk om zonlicht af te vangen zodat gewassen niet verbranden. Dat kan ook op deze manier. Dan wordt het geen zonneveld waar ook nog eens gewassen staan, maar andersom: een kas die ook nog eens energie opwekt.”

Op dit moment loopt de vergunningsaanvraag in Nijmegen. “De gemeente is erg enthousiast. Je mag nooit te vroeg juichen, maar ik heb er alle vertrouwen in dat we dit project uit kunnen gaan voeren”, zegt Pessers. Engie mikt erop begin 2020 te kunnen beginnen met bouwen. Ongeveer halverwege volgend jaar zou het zonnepark dan gereed moeten zijn.

Meer over zonneparken in de regio

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp