Technova college Ede

Technova College innoveert binnen en buiten de muren

Het borrelt en bruist op het Technova College in Ede. Succesvolle events, nauwere lijntjes met de HAN, meer samenwerking met het bedrijfsleven: ze zetten het innovatieve techniekgebouw en daarmee het mbo in de regio gerichter op de kaart. Een goede zaak, vindt directeur Ad van Dijk, die met ‘zijn’ opleidingen de vakmensen van morgen moet leveren.

Ruim een jaar na de officiële opening van het Technova College is directeur Ad van Dijk naar eigen zeggen nog steeds trots als hij door het hypermoderne gebouw aan de Bovenbuurtweg in Ede loopt: “Ons vorige gebouw was nogal mistroostig. We hadden mooie werkplaatsen, maar die zag je niet. Hoe anders is het nu? Techniek is hier zichtbaar, bijna voelbaar; precies wat we willen.”

Lees hier meer over de opening van het Technova College

Zelfrijdende WEpod

Technova college EdeAbsolute blikvanger op de campus is de Tech Hub, de centrale werkplaats waar studenten en bedrijven samen optrekken in nieuwe projecten. Zoals op het gebied van mobiliteit. Van Dijk: “De opkomst van elektrisch rijden heeft grote gevolgen voor het vak Autotechniek en dus de opleiding. Hier spelen we op in, onder meer met onze WEpod, een van de twee zelfrijdende busjes ooit zijn ontwikkeld. Studenten en bedrijven bouwen vanuit de WEpod-basis samen verder aan technieken van morgen. Ons biedt het een voorsprong als opleider op het gebied van elektrisch vervoer. Zeker nu we met de Automotive-opleiding van de HAN een doorlopende leerlijn gaan ontwikkelen.”

Gezamenlijke innovaties

Door zijn uitstraling is het gebouw ook een perfect podium om gezamenlijke innovaties te presenteren, merkt Van Dijk: “We organiseren intussen zo’n vier events per maand. Hier laten we zien wat we doen, brengen we techniekpartijen in de Gelderse Vallei samen.” Glimlachend refereert Van Dijk aan een recent voorval. “De Vereniging Elektrische Rijders wilde hun jaarvergadering bij ons houden. Prima natuurlijk, maar wel in ruil voor een tegenprestatie. En die kwam er, in de vorm van een lezing door Wiebe Wakker van Plug me In. Wiebe reed ruim 100.000 kilometer in zijn elektrische ‘Blue Bandit’, door 34 landen naar Nieuw-Zeeland. Het was volle bak, studenten hingen aan zijn lippen.”

Knooppunt Techniek

Het Technova College laat zich ook buiten de onderwijsmuren zien, als deelnemer aan verschillende regionale initiatieven om de (jeugdige) interesse in techniek aan te wakkeren. Van Dijk: “We spelen een belangrijke rol in de facilitering van TechnoDiscovery en het MakersLab. Ook zijn we aangesloten bij het Knooppunt Techniek en onderhouden we nauwe contacten met de ICT Campus Veenendaal.”

Ruimte voor meer studenten

Het ‘Technova’ moet ook wel, beseft Van Dijk. “Het aantal vmbo’ers dat voor ‘harde’ techniek kiest, is door de crisis fors gedaald. Dat merken wij ook. Sommige bedrijven willen liefst morgen een aantal Mechatronica-specialisten op mbo4-niveau bij ons ophalen, maar we hebben ze niet. Toch ben ik allerminst pessimistisch. Juist niet. We zijn als opleidingsinstituut zichtbaarder geworden, staan mede aan de basis van nieuwe technieken. Ook door onze sterkere band met meer bedrijven. Laat die extra studenten maar komen. We hebben er de ruimte voor.”

Meer over het Technova College

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp