InnoFase Circular Economy Award 2020; Circular Economy Award 2020

InnoFase zorgt ervoor dat circulaire prijs in de regio blijft

InnoFase in Duiven heeft de Circular Economy Award 2020 gewonnen en mag zich daarmee de meest circulaire werklocatie van het jaar noemen. Het synergiepark liet onder andere Schiphol Trade Park, Bedrijventerrein Laarberg in Groenlo en het Werkspoorkwartier in Utrecht achter zich. De prijs blijft daarmee in de regio. In 2019 won IPKW de award, het jaar ervoor ging de prijs naar de regio Arnhem – Nijmegen.

De Circular Economy Award wordt georganiseerd door vakblad BT. De winnaar werd bekend gemaakt tijdens het door hen opgezette webinar De beste voorbeelden van de circulaire economie. Het doel is om een pluim te geven aan werklocaties die het beste uitvoering geven aan circulaire ambities en daar nadrukkelijk ook de samenleving en het bedrijfsleven bij betrekken. Op de longlist stonden 35 kandidaten. Dat aantal werd vorige maand teruggebracht tot vier locaties. Tijdens het webinar toonden zij hun resultaten en lichtten ze toe hoe zij hun circulaire doelstellingen halen. Een jury, bestaande uit mensen uit het bedrijfsleven en het onderwijs, koos de winnaar.

Industriële symbiose

Synergiepark InnoFase in Duiven is een gebied van 66 hectare, gelegen aan de A12, voor ondernemingen die actief zijn in de circulaire economie. Het richt zich op het concept van industriële symbiose, onder andere door de uitwisseling van in- en outputstromen, zoals warmte, elektra, water, biogas, biomassa en restmaterialen. Zo wordt er bespaard op primaire grondstoffen, energie, transport en ruimtebeslag, vertelde programmamanager Jeroen Smits tijdens het webinar. Hij was uiteraard blij met de prijs. “De uitreiking van de award is een mooie waardering voor een langjarige inspanning die we met elkaar geleverd hebben en waarbij we in samenwerking met het bedrijfsleven hele mooie dingen doen.”

Doorzettingsvermogen en het belang van bestuurlijk de rug recht houden droegen bij aan het succes van InnoFase en vormen een wijze les voor andere terreinen met dit soort ambities.

Juryvoorzitter Cees-Jan Pen van Fontys had mooie woorden voor InnoFase over: “In onze ogen is InnoFase echt een terrein waar de zware maakindustrie de aandacht krijgt, waar je echt de breed omarmde industriële symbiose van de grond krijgt en waar ook echt heel veel gebeurt. Doorzettingsvermogen en het belang van bestuurlijk de rug recht houden droegen bij aan het succes van InnoFase en vormen een wijze les voor andere terreinen met dit soort ambities.” Ook de mate waarop InnoFase aan kennisdeling en kennisontwikkeling doet, met onder meer labs en een innovatiewerkplaats, werd door de jury geroemd.

Meer over InnoFase

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp