InnoFase Circular Economy Award

Waar komt het circulaire succes van InnoFase en de regio vandaan?

InnoFase en de hele gemeente Duiven zijn erg trots op de Circular Economy Award die het synergiepark eind vorige maand won. Huub Hieltjes (burgemeester gemeente Duiven), Jeroen Smits, (programmamanager van InnoFase) en Peter Jansen (directeur van Primco) vertellen over het geheim van InnoFase en over circulariteit in de bredere regio.

Huub Hieltjes over Innofase Circular Economy Award

Burgemeester Huub Hieltjes van de gemeente Duiven is trots op de Circular Economy Award die InnoFase won. ©Jacques Kok Fotografie

Huub Hieltjes, sinds begin dit jaar burgemeester van de gemeente Duiven, raakte al snel onder de indruk van Synergiepark InnoFase. “Een van de mooie aspecten aan Duiven is de hoeveelheid bedrijventerreinen en de manier waarop ze circulair zijn.” Het terrein InnoFase is daarbij duidelijk het paradepaardje. “Dat we daarmee zo’n prijs winnen is een prachtige erkenning voor ons als relatief kleine gemeente. Ik had die middag een heel drukke agenda, maar gelukkig lukte het me toch om de digitale bekendmaking live mee te maken. Ik had namelijk al wel het gevoel dat InnoFase een hele goede kans zou maken. Ze hadden gewoon het beste verhaal.”

Innofase Circular Economy Award

Dat gevoel had hij vooral omdat InnoFase als circulair terrein al meerdere jaren achter elkaar concrete resultaten boekt. Bovendien is er een goede samenwerking tussen de verschillende bedrijven die allemaal een stukje van de circulaire puzzel neerleggen. “De een levert CO2, de ander warmte of water. Ook worden er steeds nieuwe ideeën ontwikkeld en is de samenwerking met kennisinstellingen erg goed. De gemeente heeft met InnoFase altijd een doel op de lange termijn voor ogen gehad en dat geldt ook voor de bedrijven die er zitten.”

Die factoren kwamen ook naar voren in de uitleg van de jury. Daarin werd gesproken over de breed omarmde industriële symbiose die InnoFase van de grond kreeg, over de inzet voor kennisdeling en -ontwikkeling en de manier waarop het nieuwe en bestaande bedrijven mixt.

Peter Jansen Primco Innofase Circular Economy Award

Peter Jansen, directeur Primco, is blij met de mentaliteit op InnoFase: “Er is veel samenwerking, er wordt kennis gedeeld en zo inspireren we elkaar.”

Een van die bedrijven is Primco, een specialist in duurzame energievoorziening. Diens locatie in Duiven wordt primair gebruikt om aardappelschillen die overblijven uit de aardappelverwerking te drogen. Dat gebeurt met zelf opgewekte energie. De gedroogde schillen worden gebruikt voor huisdiervoeding en veevoer. Directeur Peter Jansen is erg blij met de mentaliteit op InnoFase. “Bedrijven zien hier echt kansen en pakken het dan meteen aan. Er is veel samenwerking, er wordt kennis gedeeld en zo inspireren we elkaar. Wij zetten ons bijvoorbeeld in om duurzame energie te leveren voor InnoFase en de omgeving ervan. Tegelijkertijd krijgen wij de brandstof voor onze energieproductie van onze buurman.”

Innovatiewerkplaats

De factor ‘kennisdeling’ wordt de komende tijd naar een nog hoger niveau getild, vertelt programmamanager Jeroen Smits. “Samen met het waterschap en afvalverwerkingsbedrijf AVR willen we volgend jaar een innovatiewerkplaats hebben staan. Het onderwijs en het bedrijfsleven gaan hun steentje bijdragen aan de programmering. De samenwerking met onder andere de HAN, de Radboud Universiteit en Van Hall Larenstein is al heel goed, maar die willen we op deze manier meer structureel maken. De innovatiewerkplaats wordt onderdeel van het grote Living Lab Delta Oost, wat dé innovatie-hub van de regio moet gaan worden.”  Living Lab Delta Oost is het verzamelproject waar civic entrepeneur Jan Luijten met zijn helixgroep van het cluster Slimme Duurzaamheid vanuit The Economic Board mee bezig is.

We vinden het heel belangrijk om onze visie breder te delen”, vult Hieltjes aan. “We helpen onze buren, maar kijken ook verder, naar andere bedrijventerreinen in de gemeente en ver buiten die grenzen. We bieden onze kennis op allerlei gebieden graag aan anderen aan.”

De circulaire regio

Er is nog iets bijzonders aan de hand met de Circular Economy Award. Het is namelijk de derde keer op rij dat de landelijk prijs naar de bredere regio Arnhem – Nijmegen gaat. Vorig jaar won het Arnhemse IPKW, het jaar ervoor, in 2018, de complete regio Arnhem – Nijmegen. Juryvoorzitter Cees Jan Pen, lector bij Fontys Hogeschool, geeft desgevraagd aan dat dat geen toeval is. “De lof voor de regio is terecht als je ziet wat er daar allemaal gebeurt. Het is ook het bewijs dat regionaal samenwerken en denken loont.”

“De lof voor de regio is terecht als je ziet wat er daar allemaal gebeurt. Het is ook het bewijs dat regionaal samenwerken en denken loont.”
Cees Jan Pen, juryvoorzitter Circular Economy Award

Dat de regio het op circulair gebied goed doet, heeft volgens hem een aantal redenen. “Er zitten veel toponderwijsinstellingen en die kennis wordt zeer goed benut. Daarnaast hebben de regio en de provincie een koers ingezet, met een focus op circulaire economie, en houden ze hun rug daarbij heel goed recht. Ook de ligging, tussen de rivieren, zou wel eens een positieve rol kunnen spelen.”

De verklaring van Hieltjes ligt in dezelfde lijn. “Ik ben ook in andere regio’s bestuurlijk actief geweest en daarmee vergeleken vallen me hier een paar dingen op. Allereerst is de verbinding met de onderwijsinstellingen heel erg goed. Daarnaast kijken de gemeenten heel goed naar de mogelijkheden van bedrijventerreinen in plaats van alleen naar clusters van bedrijven die ongeveer hetzelfde doen. Op een bedrijventerrein kun je op een organische manier synergie creëren. Daarnaast vind ik dat deze regio zich onderscheidt door nuchterheid en geduld. Zo kijken we bij mogelijke nieuwe bedrijven op InnoFase altijd eerst of het er wel past. Het gaat echt om de lange adem. Daar zijn we in deze regio goed in.”

Jansen denkt ook dat het vooral door de mentaliteit komt: “We praten hier niet, maar we doen. We hebben snel door of iets wel of niet haalbaar is en maken conceptuele ideeën meteen concreet.” Smits wijst erop dat regio al een lange historie heeft als het om circulariteit gaat. “In 2010 begon dat al met De Groene Hub. Er wordt hier, onder andere door mensen zoals Jan Luijten [red. civic entrepreneur van het cluster Slimme Duurzaamheid], al heel lang over de circulaire economie gesproken.”

Meer over InnoFase

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp