cluster health, hightech, food 2021; John Baekelmans; imec OnePlanet; Beslissing OnePlanet

Imec kiest heel bewust voor Gelderland

Steeds meer bedrijven en ondernemers uit andere landen vestigen zich in de regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen. Waarom doen ze dat? In deze serie nemen we een kijkje bij die bedrijven en stellen we onder andere die vraag. Dit keer imec.

Onderzoekscentrum imec is een zeer grote naam bij mensen die thuis zijn in de nanotechnologie. “Wij bepalen als bedrijf al 35 jaar lang de roadmap op dat vlak”, zegt John Baekelmans zonder te overdrijven. Hij is de managing director van imec in Nederland, dat oorspronkelijk uit Leuven (België) komt. “Nanotechnologie is de techniek van kleine transistoren die onder andere bij elektronica gebruikt wordt. Wij zetten met imec met name sterk in op innovatieve technologie met halfgeleiders”, legt hij uit.

Het innoverend vermogen van RU en WUR gecombineerd met de technologische en digitale competenties van imec maken het mogelijk om samen enorme impact te hebben

Imec begon in 1984 als een spin-off van de KU Leuven. Nu werken er meer dan 4.000 medewerkers, verdeeld over vestigingen in onder andere Leuven, Eindhoven, Shanghai, Tokio, Florida en sinds kort ook Nijmegen en Wageningen. “Maar we zijn nog steeds een stichting zonder winstoogmerk”, maakt Baekelmans duidelijk. “Alle winst gaat terug in het bedrijf met het doel om innovatief te zijn en onderzoek dat dicht bij de markt zit te kunnen blijven doen. Wij doen alleen maar projecten die normale engineers niet op kunnen pakken.”

Toegepast onderzoek

Imec werkt daarbij veel samen met bedrijven. “Meer dan zeventig procent van onze omzet komt uit samenwerkingen met bedrijven, waaronder met de grootsten der aarde. We doen geen onderzoek om het onderzoek, we willen toepassingen naar de markt brengen.” Dat zijn soms langetermijnprojecten, zoals een bril om de ziekte van Alzheimer vast te kunnen stellen. “Dat heeft nog zeker vijf jaar nodig.”

De zogeheten time-to-market is echter vaak veel korter. “Een pleister om hartritmestoornissen op te sporen, in samenwerking met een medisch bedrijf uit de VS, was binnen 18 maanden op de markt. Nu krijgen een miljoen patiënten per jaar die pleister.”

We doen geen onderzoek om het onderzoek, we willen toepassingen naar de markt brengen

Eind 2005 vestigde imec zich ook in Eindhoven, toen op het terrein van het NatLab van Philips de High Tech Campus steeds meer vorm kreeg. “We werden gevraagd als founding partner en zagen dat meteen zitten. In het zogeheten Holst Centre werken wij daar nu samen met TNO.”

OnePlanet

Nu is daar een nieuwe plek in Nederland bijgekomen: Gelderland. Onder de naam OnePlanet werkt imec samen met de Radboud Universiteit (RU), het Radboudumc, en Wageningen University & Research (WUR) en ondersteund door Oost NL in een technologie- en innovatiecentrum. In februari gaf de provincie groen licht en besloot het ook tot een financiering van 65 miljoen euro voor de eerste acht jaar. Nu zijn de eerste mensen van imec in zowel Wageningen als Nijmegen actief. “We zijn op 1 mei gestart en er zijn al veel nieuwe mensen aangetrokken. Het doel is dertig medewerkers na één jaar en nog eens dertig het jaar erna”, zegt Chris Van Hoof, de managing director van OnePlanet.

Op het gebied van food en health is dit een geweldige locatie voor ons

De samenwerking met beide universiteiten is heel interessant voor imec, dat onder meer actief is met toepassingen rond health en food. Het netwerk van bedrijven rond de universiteiten is dat ook. Van Hoof: “Zoals John al zei, we doen geen onderzoek uit nieuwsgierigheid, maar omdat bedrijven iets nodig hebben. De RU en de WUR hebben een groot ecosysteem van partners op allerlei gebieden. Dat is de reden dat deze combinatie zo sterk is. Wij voegen onze technologische kennis toe aan dat netwerk.”

Van Hoof vindt de regio erg interessant. “Op het gebied van food en health is dit een geweldige locatie voor ons. Het biedt ons de mogelijkheid om nog meer een grote wereldspeler te worden. Het innoverend vermogen van RU en WUR gecombineerd met de technologische en digitale competenties van imec maken het mogelijk om samen enorme impact te hebben.”

Het OnePlanet Research Center heeft behalve het ontwikkelen van technologische toepassingen nog twee doelstellingen die voor de regio interessant zijn, laat Van Hoof weten. “We willen waarde toevoegen voor mkb-bedrijven in de regio door technologie voor hen beschikbaar te stellen. Daarnaast hebben we de opdracht op ons genomen om een open educatieprogramma op te zetten, specifiek voor het mbo- en hbo-onderwijs. We willen dat studenten deze nieuwe technologie aangeleerd krijgen en zo de professionals van de toekomst kunnen worden.”

Meer over AI

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp