quantumbrein; Healthy Brain Study; ICAI-labs, AI met tekst en spraak, artificiële intelligentie, ai, master Applied Science, Centrum voor Artificiële Intelligentie en Data Science; Parel Food and cognition; De geheimen van ons geheugen; Henk van den Heuvel

Hoogleraar Informatica Tom Heskes over Nijmeegse human centered AI

De Radboud Universiteit is landelijk gezien een zwaartepunt in Artificiële Intelligentie (AI) en Data Science (DS). De universiteit blinkt uit in zogenoemde human centered AI. De sociale en medische wetenschappen zijn de drijvende krachten in deze ontwikkeling.

Meestal is AI onderdeel van informatica, maar in Nijmegen, en dat is hartstikke leuk, is de AI-opleiding ontstaan vanuit de cognitiewetenschappen

Tom Heskes is hoogleraar Informatica en vertelt over het AI-profiel van de RU. “De huidige visie in Europa is dat je AI niet op zich moet zien, maar samen met anderen moet doen. Daar past het Nijmeegse profiel goed in. Wij zijn heel sterk zijn in sociale wetenschappen én in de technische kant van informatica.”

Meestal is AI onderdeel van informatica, maar in Nijmegen, en dat is hartstikke leuk, is de AI-opleiding ontstaan vanuit de cognitiewetenschappen. Meer vanuit hoe hersenen werken, hoe psychologie werkt. Daar ligt ook de link met het Donders Instituut“, legt hij uit.

Causaliteit en deep learning

Heskes doet met zijn vakgroep onderzoek in twee richtingen, causaliteit en deep learning. Bij causaliteit gaat het om het ontwikkelen van nieuwe methoden voor het achterhalen van oorzaak en gevolg. Hoe kun je uit ‘domme’ data halen wat oorzaak en wat gevolg is. In samenwerking met het Radboudumc deed hij onderzoek naar ADHD. “Leidt een aandachtsprobleem tot hyperactiviteit of is het de hyperactiviteit die leidt tot problemen met aandacht? We willen uit de data die we verzameld hebben zinnige modellen maken”, zegt Heskes. De computeralgoritmes vonden een causale relatie die loopt van gebrek aan aandacht naar hyperactief, impulsief gedrag.

Spraak- en/of beeldherkenning is een vorm van deep learning. Men leert hierbij de kunstmatige intelligentie nieuwe dingen aan, waardoor ze in staat zijn deze te analyseren. “Als je maar genoeg data hebt, gelabeld door mensen, dan kunnen diep neurale netwerken leren om beelden beter te analyseren dan mensen dat kunnen doen. Dit gebruiken we in de medische wetenschap, om bijvoorbeeld röntgenfoto’s en scans te interpreteren.” Maar er zijn talloze toepassingen. Zo werkt de vakgroep werkt ook samen met astronomen om afbeeldingen te classificeren: zien we hier een supernova of niet?

Het gebeurt hiér

In deze regio zijn een aantal succesvolle spin-offs ontstaan, bijvoorbeeld Orikami, Novo-learning, en Resnap. Onder meer dankzij de hulp van het Mercator Launch-programma. “Als ik met grote bedrijven praat in de regio, zeg ik dat we echt iets moeten gaan doen. Studenten kijken tijdens hun master al naar een stage in de Randstad. Ze verhuizen vaak tijdens hun laatste half jaar omdat ze het idee hebben dat daar de banen te halen zijn. En dat vind ik heel erg jammer omdat er hier in de regio genoeg interessante banen voor ze zijn. Maar dat is onvoldoende zichtbaar nog.”

Om deze mooie ontwikkelingen in de regio voort te zetten, is wel het juiste personeel benodigd. Heskes geeft aan dat de universiteiten moeite hebben om goede onderzoekers aan zich te binden. Zij kunnen namelijk ook bij grote, interessante bedrijven terecht, zoals Google en Microsoft, waar ze beschikking hebben over meer data en geen onderwijs hoeven te geven.

Tom Heskes werkte ook mee aan de Nationale AI-cursus en vertelt op de radio over het nut van een Nationale AI-cursus Junior voor kinderen van 10 tot 14 jaar.

Meer over Artificiële Intelligentie

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp