Honk1 Ede

Ook in Ede is laagdrempeligheid het geheim van Honk1

Eerder deze maand opende De Parels Compagnie Honk1 Ede, een pop-upstore voor werken in de energietechniek. Tot en met 30 november is het een ontmoetingsplek voor bedrijven en professionals, werkzoekenden en zijinstromers. En dat blijkt prima te werken, zegt initiatiefneemster Roegina Hilbrands.

Het is de derde keer dat er een Honk1 pop-upstore voor energietechniek in Gelderland is. In september werd afgetrapt in Arnhem, daarna was er ook een in Apeldoorn. “Het principe is steeds hetzelfde, maar doordat we andere partners hebben, verschilt de uitvoering per stad”, zegt Roegina Hilbrands. Zij is met Jaap Hermsen de eigenaar van De Parels Compagnie en staat samen met hem aan de wieg van het Honk1-concept.

De gemeenten waar we geweest zijn, zijn ook heel enthousiast en willen graag dat we terugkomen

Het principe waar Hilbrands op doelt is het creëren van een laagdrempelige ontmoetingsplek waar bedrijven op zoek kunnen naar technisch vaardig personeel en waar werknemers uit de technieksector, werkzoekenden en zijinstromers op hun beurt in contact kunnen komen met een mogelijke nieuwe werkgever. Ook kunnen ze er ontdekken of energietechniek als sector überhaupt bij hen past. Scouts van De Parels Compagnie spelen vervolgens een bemiddelende rol tussen de werkgevers en werknemers. Hilbrands: “Iedereen is hier welkom en kan gezellig komen kijken of techniek iets voor hen is. Wij helpen daarbij.”

Honk1 Ede

De initiatiefnemers hebben uiteraard lessen getrokken uit de eerdere projecten. “We hebben gezien dat het concept werkt zoals we in ons hoofd hadden. We kunnen mensen enthousiast maken voor techniek. We merken dat de begeleiding heel belangrijk is, zodat mensen hun kwaliteiten kunnen ontdekken. Dat zijn we steeds beter aan het finetunen. Ook hebben we geleerd dat we altijd rechtstreeks contact met de werkgevers willen, niet via een organisatie ertussenin, zodat we sneller kunnen schakelen. We weten inmiddels ook dat we alle partijen, werkgevers maar ook uwv’s en leerwerk-loketten, op de locatie zelf willen uitnodigen. De winkels zijn een neutraal terrein, ideaal voor de eerste stap.” Hilbrands is heel enthousiast over de ervaringen tot nu toe, ook over de eerste weken in Ede. “De bezoekers waarderen de manier waarop ze te woord worden gestaan. Er komen steeds meer gesprekken, ook vervolggesprekken.”

Inmiddels kijken Hilbrands en Hermsen of het mogelijk is om het concept ook in andere delen van Nederland, of voor andere sectoren neer te zetten. “De gemeenten waar we geweest zijn, zijn ook heel enthousiast en willen graag dat we terugkomen, mogelijk ook langer dan een maand. Ook daarover zijn dus gesprekken.”

Hilbrands hoopt nu eerst dat werkzoekenden en andere belangstellenden massaal naar Ede komen in de resterende dagen van november. “Denk niet te lang na over de vraag of dit wel of niet bij je past, maar kom gewoon langs. Het ideale is namelijk dat het heel laagdrempelig is. Als het toch niets voor je blijkt te zijn, kun je na vijf minuten weer naar huis.”

Meer over AI

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp