Stijn Hoppenbrouwers; SPRONG-subsidie Circulair opleiden christien Lokman

HAN-studenten en bedrijven werken samen aan duurzame energie

Gebouwen kunnen veel bijdragen aan de energietransitie. Woningen kunnen nu al helemaal hun eigen energie opwekken. Ze worden de komende tijd steeds meer losgekoppeld van het gasnet. Ook andere gebouwen zullen worden aangepast om duurzaam met energie om te gaan.

Daarom richt de HAN een nieuwe leeromgeving in op Industriepark Kleefse Waard (IPKW). Deze heet Energy for Sustainable Built Environment (ESBE). Hier gaan studenten van de faculteit Techniek werken aan energievraagstukken in de gebouwde omgeving. Samen met de bedrijven in de bouw en in energiesystemen voor de bouw.

In de regio zijn relatief veel ondernemers actief op dit gebied. Rob ter Steeg werkt als onderzoeker bij het Lectoraat Meet- en Regeltechniek van de HAN. Hij nam het initiatief voor ESBE. “Er zitten in de regio veel ketelbouwers, bedrijven die cv-ketels maken. Ook producenten van warmtepompen en ventilatie-installaties. Daarnaast heb je veel installatie- en bouwbedrijven.”

Veel belangstelling van studenten

“We beginnen met een proef voor 25 studenten, maar we hebben nu al meer aanmeldingen. Onze eerste stap is het huis van de HAN dat op IPKW staat, de Empatische Woning. Daar willen we een labomgeving van maken om energiesystemen van de toekomst te ontwikkelen voor bestaande gebouwen. Want in Nederland staan veel huizen die nog niet duurzaam zijn qua energievoorziening en die dus aangepast moeten worden. Je kunt hierbij denken aan het duurzaam renovatiedak en we gaan ook de luchtwarmtepomp verder uit ontwikkelen.”

De proef begint nu met studenten van de HAN en binnen een jaar komen daar studenten van Rijn-IJssel bij. Het Powerlab op IPKW is een initiatief van Oost Nederland Energiek (ONE), een samenwerkingsverband tussen Rijn-IJssel, bedrijven en overheden.

  →  Bekijk hier wat er gebeurt op het gebied van Energy in de regio

 →  Bekijk hier de Empathische Woning

 

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp