Groeiversneller Zon; Groene bushokjes Wageningen; Sedum en zonnepanelen

Speciale Groeiversneller voor meer zonnepanelen

De Groeiversneller is een succesvol concept van Oost NL. Ondernemers kunnen op een makkelijke manier plannen voorleggen en krijgen snel terugkoppeling over de ondersteuning die mogelijk is. Oost NL komt nu met de Groeiversneller Zon om de stap voor bedrijven naar het aanschaffen van zonnepanelen kleiner te maken. Bedrijven kunnen aanspraak maken op vouchers waarmee ze specialisten kunnen inschakelen.
De provincie Gelderland wil meer zonnepanelen op bedrijfsdaken. 600.000 vierkante meter om precies te zijn. Om dat voor elkaar te krijgen lanceerde het eerder deze maand een plan. Onderdeel daarvan is de Groeiversneller Zon.

Liane van der Veen is als teammanager Energy van Oost NL betrokken bij de Groeiversneller Zon. Zij legt uit hoe het tot stand kwam. “De provincie heeft voor een tweesporenbeleid gekozen. Het heeft voor de verschillende regio’s in de provincie adviesbureaus ingeschakeld die ondernemers helpen om een SDE+-subsidie aan te vragen.”

De Groeiversneller is er juist voor de stap erna. “Bedrijven kunnen, als ze die subsidie eenmaal hebben, een voucher aanvragen waarmee ze advies kunnen inschakelen bij de uitvoering.”

Duw in de rug

Een duwtje in de rug bij de stap tussen het krijgen van de subsidie en de daadwerkelijke aanschaf van zonnepanelen dus. Want daar blijven bedrijven vaak hangen. “Ze kunnen de voucher bijvoorbeeld inzetten voor advies over de financiering. Maar ook bij andere vragen. Is dat dak stevig genoeg of moet je versterken? Hoe kun je de panelen het best neerleggen? En ook: welk bedrijf moet de uitvoering gaan doen?”

De vouchers Zon hebben een nettowaarde van minimaal 1.000 euro en maximaal 5.000 euro. Ondernemers moeten een bedrag van minstens dezelfde omvang zelf financieren. Meer informatie over de voorwaarden is hier te vinden. Hier kunnen ondernemers de subsidie daadwerkelijk aanvragen.

Andere Groeiversnellers

Oost NL werkt al met meerdere programma’s in De Groeiversnellers. Een algemene, voor groei en innovatie, maar ook de Groeiversneller Energie. “Die laatste is voor grotere en innovatieve projecten die invulling geven aan de energietransitie. Het gaat daarbij om grotere bedragen dan bij de Groeiversneller Zon. Die is echt uitsluitend voor het onderwerp zonnepanelen.”

De Groeiversneller is als concept populair bij de provincie, weet ook Van der Veen. “Op een toegankelijke manier kunnen we ondernemers snel helpen; met relatief kleine bijdragen kun je een grote ontwikkeling op gang brengen. Binnenkort zullen we op onze website communiceren over de start van andere programma’s.”

Meer informatie over de Groeiversneller Zon

Meer over de Groeiversneller

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp