GreenMetric Ranking 2020; SustainaBul 2019; WUR Energy Alliance; insecten eten, WUR Wageningen University Klimaatakkoord; Keuzegids 2019, universiteit ranking, Unilever verhuist

WUR opnieuw bekroond tot de duurzaamste universiteit ter wereld

De regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen heeft met Wageningen University & Research (WUR)  een echte wereldtopper in huis. De WUR is dit jaar opnieuw verkozen tot de duurzaamste universiteit ter wereld, net als in de drie voorgaande jaren. Dat maakte Universitas Indonesia (UI) met de GreenMetric ranking 2020 bekend. Deze lijst rangschikt universiteiten op het gebied van duurzaamheid.

De WUR krijgt een ruime negen voor duurzaamheid (9.150 van de 10.000 punten), waarbij elk jaar vooral hoog wordt gescoord op de indicatoren voor water en afval en voor duurzaamheid in onderwijs en onderzoek. “We zijn natuurlijk heel blij met de eerste plek. Het zou mooi zijn als we een keer van de troon worden gestoten. Dat zou betekenen dat andere universiteiten nog harder werken aan duurzaamheid dan wij. Maar dat is nog niet zo eenvoudig, want duurzaamheid zit echt in de genen van onze medewerkers en studenten”, aldus rector magnificus Arthur Mol van WUR, die de prijs virtueel in ontvangst nam.

Toppositie GreenMetric ranking 2020

Als ‘s werelds duurzaamste universiteit zit WUR echter niet stil. Zo wordt momenteel op de campus een ringleiding aangelegd, waardoor meer gebouwen kunnen worden gekoppeld aan de warmte-koudeopslag installatie. De universiteit plaatst zonnepanelen op de daken en zet ook in op energiebesparing. Daarnaast zijn andere duurzaamheidsthema’s belangrijk als biodiversiteit, circulariteit en mobiliteit (transport). WUR is eveneens heel actief op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo).

De toppositie van WUR blijft niet ongemerkt, want buitenlandse universiteiten kloppen regelmatig in Wageningen aan voor advies over de duurzaamheidsaanpak. Bovendien gaf de WUR dit jaar een wereldwijd goed bekeken, virtuele presentatie over haar afvalmanagement.

Dit jaar namen 912 universiteiten uit 84 landen deel aan de ranking van de Universitas Indonesia. Universiteiten geven jaarlijks aan hoe ze omgaan met thema’s als energie, klimaat, afval, transport, water, biodiversiteit en infrastructuur. Ook duurzaamheid in onderwijs en onderzoek wordt betrokken in de ranking, evenals het budget dat de universiteit besteedt aan duurzaamheid.

Meer over de WUR

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp